Migrena to silny, napadowy ból głowy, którego nie można powiązać z żadnym innym stanem chorobowym. Dolegliwości bólowe i objawy towarzyszące tuż przed rozpoczęciem migreny mogą uniemożliwić normalne funkcjonowanie. Jakie są typowe objawy migreny i czy prawidłowe żywienie może mieć znaczenie jako profilaktyka migrenowych bólów głowy?
Migrena jest to choroba przewlekła, której charakterystycznym objawem jest bardzo silny ból obszarów głowy pojawiający się napadowo. W przeważającej większości ta uporczywa przypadłość neurologiczna dotyczy kobiet i zaczyna się przed 40. rokiem życia. W momencie trwania migreny dolegliwości bólowe są tak mocne, że utrudniają codzienne funkcjonowanie i nasilają się podczas podejmowania najmniej wymagającej aktywności fizycznej. Należy podkreślić, że migrena jest określana jako pierwotny ból głowy, czyli niewywołany żadną inną chorobą. Bólu głowy nie należy lekceważyć bez względu na jego podłoże, gdyż nie każdy jest migreną. W przypadku jego występowania należy udać się do lekarza w celu wykonania dokładnej diagnostyki.
Przed wystąpieniem migreny pojawiają się przemijające objawy neurologiczne. Stan ten określany jako tzw. aura migrenowa, który trwa zwykle kilkanaście minut do godziny. Dochodzi wówczas do zaburzeń widzenia i mowy, zawrotów głowy, mrowienia, drętwienia obszarów twarzy lub kończyn. O ile sama migrena nie należy do przypadłości zagrażających życiu, objawy jej towarzyszące mogą na tyle zaburzać funkcjonowanie organizmu, że w skrajnych przypadkach dochodzi do utraty przytomności. W związku z tym nie należy lekceważyć symptomów migrenowych i o ile zachodzi taka konieczność wezwać ratowników medycznych.
Etiologia występowania migrenowych bólów głowy nie jest do końca poznana, dlatego nie jest możliwe całkowite pozbycie się przypadłości. Badania wskazują, że jest to schorzenie bardzo złożone i istnieje wiele czynników wyzwalających. Powstawanie migren jest też łączone ze spożyciem niektórych związków zawartych w produktach spożywczych. Należą do nich przede wszystkim aminy biogenne oraz kofeina, alkohol, niektóre kwasy tłuszczowe i słodziki.
U wielu pacjentów migrena ma podłoże genetyczne.
Okazuje się, że niektóre składniki żywności mogą wpływać do zwiększenia częstotliwości pojawiania się migrenowych bólów głowy. Warto przede wszystkim zadbać o wszystkie niezbędne składniki odżywcze odpowiadające zapotrzebowaniu. Sprawę może ułatwić skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego w Bydgoszczy, Łodzi, czy innych miejscowościach, gdzie można wykupić dietę pudełkową.
Jadłospis powinien uwzględniać pełnowartościowe proteiny, zdrowe tłuszcze i źródła węglowodanów złożonych. Dodatkowo należy zadbać o warzywa i owoce, które dostarczą niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz są zasobne w antyoksydanty i błonnik pokarmowy.
Świadomość, jakie produkty mogą przyczyniać się do powstawania nieprzyjemnych dolegliwości, jest jednym z elementów profilaktyki przeciwmigrenowej.