Zamknij

Migrena – co to takiego i jak sobie z nią radzić?

artykuł sponsorowany + 08:19, 11.07.2022 Aktualizacja: 08:19, 11.07.2022 ok. 4 min. czytania

Migrena to silny, napadowy ból głowy, którego nie można powiązać z żadnym innym stanem chorobowym. Dolegliwości bólowe i objawy towarzyszące tuż przed rozpoczęciem migreny mogą uniemożliwić normalne funkcjonowanie. Jakie są typowe objawy migreny i czy prawidłowe żywienie może mieć znaczenie jako profilaktyka migrenowych bólów głowy?

Migrena – co to jest?

Migrena jest to choroba przewlekła, której charakterystycznym objawem jest bardzo silny ból obszarów głowy pojawiający się napadowo. W przeważającej większości ta uporczywa przypadłość neurologiczna dotyczy kobiet i zaczyna się przed 40. rokiem życia. W momencie trwania migreny dolegliwości bólowe są tak mocne, że utrudniają codzienne funkcjonowanie i nasilają się podczas podejmowania najmniej wymagającej aktywności fizycznej. Należy podkreślić, że migrena jest określana jako pierwotny ból głowy, czyli niewywołany żadną inną chorobą. Bólu głowy nie należy lekceważyć bez względu na jego podłoże, gdyż nie każdy jest migreną. W przypadku jego występowania należy udać się do lekarza w celu wykonania dokładnej diagnostyki. 

Objawy migreny:

  •       bardzo intensywny ciągły lub pulsujący ból głowy;
  •       nadwrażliwość na światło, dźwięk lub zapachy;
  •       nasilenie dolegliwości podczas wysiłku;
  •       nudności i wymioty;
  •       łzawienie oczu;
  •       szumy uszne. 

Przed wystąpieniem migreny pojawiają się przemijające objawy neurologiczne. Stan ten określany jako tzw. aura migrenowa, który trwa zwykle kilkanaście minut do godziny. Dochodzi wówczas do zaburzeń widzenia i mowy, zawrotów głowy, mrowienia, drętwienia obszarów twarzy lub kończyn. O ile sama migrena nie należy do przypadłości zagrażających życiu, objawy jej towarzyszące mogą na tyle zaburzać funkcjonowanie organizmu, że w skrajnych przypadkach dochodzi do utraty przytomności. W związku z tym nie należy lekceważyć symptomów migrenowych i o ile zachodzi taka konieczność wezwać ratowników medycznych. 

Migrena – przyczyny powstawania 

Etiologia występowania migrenowych bólów głowy nie jest do końca poznana, dlatego nie jest możliwe całkowite pozbycie się przypadłości. Badania wskazują, że jest to schorzenie bardzo złożone i istnieje wiele czynników wyzwalających. Powstawanie migren jest też łączone ze spożyciem niektórych związków zawartych w produktach spożywczych. Należą do nich przede wszystkim aminy biogenne oraz kofeina, alkohol, niektóre kwasy tłuszczowe i słodziki.

U wielu pacjentów migrena ma podłoże genetyczne. 

Przyczyny migreny:

  •       silny stres emocjonalny lub nadmierny relaks po sytuacji stresowej;
  •       przemęczenie;
  •       zmiany pogody;
  •       zaburzenia rytmu snu;
  •       nieregularne odżywianie (pozostawanie długi czas bez jedzenia);
  •       zmiany hormonalne;
  •       silne zapachy;
  •       ból szyi i karku;
  •       alkohol (np. wermut, czerwone wino);
  •       mocne światło;
  •       niewłaściwa dieta.

Dieta w migrenie – co jeść?

Okazuje się, że niektóre składniki żywności mogą wpływać do zwiększenia częstotliwości pojawiania się migrenowych bólów głowy. Warto przede wszystkim zadbać o wszystkie niezbędne składniki odżywcze odpowiadające zapotrzebowaniu. Sprawę może ułatwić skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego w Bydgoszczy, Łodzi, czy innych miejscowościach, gdzie można wykupić dietę pudełkową.

Jadłospis powinien uwzględniać pełnowartościowe proteiny, zdrowe tłuszcze i źródła węglowodanów złożonych. Dodatkowo należy zadbać o warzywa i owoce, które dostarczą niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz są zasobne w antyoksydanty i błonnik pokarmowy.

Świadomość, jakie produkty mogą przyczyniać się do powstawania nieprzyjemnych dolegliwości, jest jednym z elementów profilaktyki przeciwmigrenowej.

Czego unikać przy migrenie?

  •       Sery dojrzewające, wino, piwo – zawierają tyraminę, do której metabolizowania jest niezbędna oksydaza monoaminowa. Pacjenci cierpiący na niedobór tego enzymu mogą odczuwać zwiększoną częstotliwość migrenowych bólów głowy. 
  •       Kawa i napoje zawierające kofeinę – mogą wpływać na powstawanie silnego bólu głowy, który jest powiązany z zespołem odstawiennym.
  •       Czekolada – zawiera aminy biogenne, metyloksantyny i związki fenolowe, które mogą wpływać na przepływ krwi w mózgu oraz nasilać wydzielanie hormonu noradrenaliny, co może powodować dolegliwości. 
  •       Aspartam – długotrwałe stosowanie (powyżej 2 tygodni) może powodować nasilenie bólów głowy o nieznanej etiologii.
  •       Glutaminian sodu – może powodować zaczerwienienie skóry, nadmierną potliwość i bóle głowy. 
(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%