Zamknij

Poznaj smak umami w cateringu dietetycznym w Warszawie

12:16, 06.03.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 12:16, 06.03.2024
freepik.com freepik.com

2400 lat temu odkryto cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki oraz kwaśny. Z kolei znany nam obecnie piąty smak – umami – ludzkość poznała nieco później. Co ciekawe, jest on jednym z filarów cateringu dietetycznego? Dlaczego? Dowiedz się więcej!

Smak umami – co to za smak?

Od lat Japończycy i Chińczycy twierdzili, że istnieje czynnik, który nadaje konkretnym potrawom wyjątkowy smak.

Przełomem w odkryciu umami był rok 1909, kiedy zostały opublikowane wyniki badań prowadzonych przez Kikunae Ikeda, japońskiego chemika. Interesowały go właściwości i skład chemiczny dashi – japońskiego bulionu z wodorostów kombu oraz katsuobushi (suszonych płatków ryby).

Był przekonany, że smakuje on tak wspaniale nie tylko dzięki idealnemu połączeniu czterech smaków podstawowych, ale także ze względu na posiadanie swojego indywidualnego smaku. Ikeda ustalił, że za ten wyjątkowy smak odpowiada wysoka zawartość soli organicznego kwasu glutaminowego. Kolejne badania potwierdziły to, dodając, że za „nowy” smak odpowiada połączenie kwasu glutaminowego z wybranymi nukleotydami.

Ten sam naukowiec odkrył, że umami to pierwszy smak, jaki poznajemy od momentu przyjścia na świat, ponieważ znajduje się również w mleku matki. W Japonii słowo „umami” oznacza „esencje pyszności” i kryje się za tym głęboki i mięsisty smak. Chętnie sięgamy po potrawy, w których można go wyczuć.

Źródła smaku umami

W czym można znaleźć smak umami? Znajduje się przede wszystkim w mięsie i jego wywarach, ale również w produtkach zawierających glutaminian, takich jak warzywa (np. brokuły, pomidory), grzyby, wodorosty, orzechy, owoce morza, winogrona oraz powstałe z nich wino. Również w nabiale znajdziemy „esencję pyszności”, szczególnie w dojrzałych serach (parmezan, pleśniowe) oraz w produktach powstałych w wyniku fermentacji jak np. kimchi, kiszona kapusta czy sos sojowy.

Catering dietetyczny bogaty w smak umami

Smak umami nie tylko jest świetnie wyczuwalny w azjatyckich kuchniach, ale również wśród polskich potraw, takich jak bigos, rosół czy tradycyjny schabowy.

Cateringi dietetyczne za pomocą piątego smaku nadają potrawom głębię i intensywność, sprawiając, że są one nie tylko zdrowe, ale również szalenie pyszne. Świetnym tego przykładem jest catering dietetyczny działający w Warszawie – WygodnaDieta.pl.

Dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych składników i kreatywnym połączeniom smakowym catering dietetyczny może zaspokoić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przy okazji dba o dostarczenie niezbędnych składników odżywczych, wspiera zdrowy styl życia i pomaga w dążeniu do różnych celów np. redukcja wagi.

Ile kosztuje dieta pudełkowa?

Obecnie ceny zaczynają się od 66 złotych za zestaw o najniższej kaloryczności (1000 kcal) i mogą sięgnąć 90 złotych za pakiet dań o wyższej kaloryczności. Oczywiście koszt dotyczy posiłków na jeden dzień. Cena wydaje się zbyt wysoka?

Na szczęście niektóre firmy wprowadzają atrakcyjne promocje, które ułatwiają obniżenie kosztów. Jednym z nich jest catering dietetyczny dla par – zamawiając dwa zestawy pod jeden adres na minim 5 dni, otrzymuje się rabat w wysokości 5 zł/dzień.

Również to, na ile dni zamówi się dietę pudełkową, wpływa na ostateczny koszt. Catering zamówiony od razu na cały miesiąc pomoże zaoszczędzić kilka złotych na każdym dniu.

Oceniasz dobrze catering, z którego korzystasz? Niektóre firmy oferują rabat za polecenie. Jeśli dana osoba zamówi zestaw, otrzymujesz zniżkę. Tylko pamiętaj, że osoba musi poinformować firmę podczas składania pierwszego zamówienia, że dowiedziała się o nich od Ciebie. Proste!

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%