Zamknij

Wróciła Recepta na Zdrowie. Natalia i Piotr pomogą

B.S. 18:46, 11.09.2025 Aktualizacja: 21:05, 11.09.2025
Skomentuj

Wrzesień i świeżo co rozpoczęty rok szkolny przynoszą także nowości w ramówce Radia Sochaczew. Po wakacyjnej przerwie powrócił znany i lubiany cykl "Recepta na Zdrowie". Dietetyczka Natalia Gawrylczyk-Zielińska i trener Piotr Zieliński z Gymme Fitness Club zachęcają do codziennej porcji ruchu i dbania o zdrowie. Chętnie odpowiadają także na pytania zadawane przez słuchaczy. Na pierwszy ogień poszła kultowa kanapka, czyli jeden z najpopularniejszych pomysłów na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Czym zajmuje się w swojej codziennej pracy? Jak poprawić swoje samopoczucie, zgubić nieco brzucha i zadbać o siebie? O tym i nie tylko opowiadają w każdy piątek po 14:20 w Radiu Sochaczew na 94,9 FM. 

W piątek 5 września Natalia i Piotr ponownie pojawili się w studiu Radia Sochaczew, by wraz z Bartkiem Staniaszkiem porozmawiać o swojej pracy, współpracy z podopiecznymi i nie tylko. Wrzesień to także początek roku szkolnego. Czas sięgnąć głębiej do plecaka. Czujecie ten zapach? To zdecydowanie kanapka i miejmy nadzieję, że nie ta zeszłoroczna. Okazuje się, że wspomniana kanapka da się lubić i może być wspaniałą przekąską zarówno podczas szkolnej przerwy, jak i w pracy. 

- Kanapka to zdecydowanie bardzo dobry pomysł. To świetne wyposażenie ucznia i nie tylko, w pełnowartościowy posiłek. Należy tylko pamiętać o tym, jak skonstruować tę kanapkę. Chodzi o to, żeby była dobrym źródłem białka, czyli musi mieć coś, co będzie syciło dziecko na dłużej. Może to być twarożek, upieczone lub gotowane mięso, może to być też pasta warzywna lub rybna, nasiona roślin strączkowych, czyli źródło białka, ponadto zdrowe tłuszcze w postaci oliwy, którą możemy dodać do pasty. Mogą to też być tłuste ryby morskie, margaryna, roślinny substytut mięsa, pestki dyni, nasiona słonecznika. Dzięki temu będziemy też mieć coś, co będzie nam chrupało w kanapce. To fajne rozwiązanie. Ważne, by dobrać dobre pieczywo, które dziecko będzie lubiło, tolerowało. Nie wprowadzajmy tych wszystkich zmian nagle, drastycznie. Warzywa dodawajmy do środka i także obok. Może to być porcja pomidorków koktajlowych, czy pokrojona papryka -

- tłumaczy Natalia Gawrylczyk-Zielińska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. 

Piotr Zieliński to zawodnik sportów sylwetkowych i trener. Można go podziwiać za hart ducha, upór i konsekwencję w dążeniu do wyznaczonego celu. Jego zawzięcie robi wrażenie, choć jak sam przyznaje, ma słabości i wie, jak z nimi walczyć. Jedną z nich pozostaje właśnie... pieczywo. O tym opowie już sam podczas kolejnej audycji. Wielokrotnie wspominał także o swojej miłości do pierogów. Nie ma to jak znać swojego wroga, a dokładniej swoje słabości.

W audycji Piotr Zieliński opowiedział o swojej pasji, miłości do ruchu i aktywności fizycznej, która przerodziła się w starty w zawodach sylwetkowych. Na koncie ma wiele tytułów mistrzowskich, nie tylko krajowych. Sam zachęca do ćwiczeń i dbania nie tylko o sylwetkę. Chodzi także o pewien upór i kształtowanie charakteru, pracowitość. To są właśnie sprawy, w których liczy się konsekwencja i regularność.

- W przyszłym roku minie 10 lat, odkąd zacząłem czynnie startować. To fajna przygoda, do której szykowałem się dużo dłużej, zaczynałem wcześniej. Miałem 15-16 lat, gdy zacząłem coś robić, ćwiczyć. A jeśli chodzi o bycie trenerem, kontakt z ludźmi, taką pracę, to od zawsze chciałem to robić. Od zawsze chciałem dzielić się wiedzą. Miałem praktyki, a to stawało się moją pasją. Trener często mnie wybierał, żebym poszedł, pogadał, opowiadał, a to był jeden z trenerów klasy światowej. Myślę, że tę w pewnym sensie pracę kontynuuję od 18 roku życia. A czym się zajmuje trener? Kiedyś to był trener kulturystyki i trójboju siłowego. Dziś mamy modną nazwę trenera personalnego. W jednym i drugim przypadku warto pamiętać o kompetencjach i je sprawdzać, czy to w formie studiów wychowania fizycznego, kultury fizycznej. Dlaczego to ważne? Wiedza o fizjologii, anatomii po prostu się przydaje. Taki trener będzie wiedział jak odpowiednio dobrać jednostkę treningową do konkretnej osoby. Od trenera zależy, w którym i w jakim kierunku będziemy podążać i jak będziemy pracować - 

- opowiada Piotr Zieliński.

3 pyszne kanapki od Natalii. Doskonałe do szkoły i pracy

Poniżej 3 wyjątkowe propozycje, które sprawią, że kanapka będzie nie tylko pyszna, ale i pożywna, dobrze zbilansowana. To ważne, by małymi krokami dbać o siebie i zmieniać swoje nawyki żywieniowe z korzyścią dla zdrowia. To nie wszystko. Natalia na każdym kroku udowadnia, że dobrze zbilansowane menu nie wiąże się z rezygnacją z doskonałego smaku! To ważne. 

- Kanapka z twarożkiem i suszonymi pomidorami z pieczywem żytnim na zakwasie z pestkami dyni

- Kanapka proteinowa z pastą tuńczyka, z dojrzałym awokado i sokiem z cytryny

- Kanapka z pieczonym indykiem, z pieczywem posmarowanym zielonym lub czerwonym pesto z rukolą lub sałatą rzymską

Warto obok kanapki ułożyć ulubione warzywa, jak pomidorki, papryka czy ogórki. Na zdrowie!

Recepta na Zdrowie w każdy piątek w Radiu Sochaczew po 14:20. Słuchaj tradycyjnie i online na 94,9 FM i na RadioSochaczew.pl

W każdy piątek po 14:20 szukamy "Recepty na Zdrowie". Dietetyczka Natalia Gawrylczyk-Zielińska i trener Piotr Zieliński zGymme Fitness Club w Sochaczewie zachęcają do aktywności fizycznej, poprawy nawyków żywieniowych i dbania o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Potrzebujesz porady? A może chcecie zadać ważne pytanie? Chętnie na nie odpowiemy. Piszcie śmiało i... ZASMAKUJCIE W ZDROWYM STYLU ŻYCIA!

Cykl "Recepta na Zdrowie" dostępny jest TUTAJ

(B.S.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%