Przed nami 10., a zatem jubileuszowy Olenderfest, czyli Festiwal Powideł Olenderskich, organizowany na terenie gospodarstwa w Przejmie, w Gminie Iłów. W programie koncerty ludowe, gotowanie powideł, pokazy dawnych zawodów czy degustacje potraw regionalnych. Jednym zdaniem, wyjątkowo klimatyczna impreza w wyjątkowo klimatycznej scenerii.
Kto choć raz był na Olenderfeście w Gminie Iłów wie, jak niepowtarzalny klimat ma to wydarzenie. Jego zasadniczym celem jest przypomnienie i podtrzymanie tradycji osadników olenderskich, który przed lat byli mocno zżyci między innymi z nadwiślańskimi terenami tej gminy.
W tym roku Festiwal Powideł Olenderskich obchodzi jubileusz 10-lecia istnienia. Dla wszystkich gości przygotowano moc atrakcji – wszystkie odpowiednio dobrane tematycznie. Tradycyjnie Olenderfest odbędzie się na terenie gospodarstwa w Przejmie (Przejma 19).
- Czeka was wyjątkowe połączenie smaków, dźwięków i rzemieślniczych tajemnic –
- zachęcają organizatorzy, którymi są Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej i Gospodarstwo „Pod Jastrzębiem”.
W programie:
- tradycyjne gotowanie powideł olenderskich (z buraków cukrowych) – pachnących, gęstych i pełnych słońca;
- pokazy dawnych zawodów: korowajnica, dłubankarz, wikliniarz, garncarz, kowal, lutnik, stolarz;
- degustacje potraw regionalnych inspirowanych kuchnią Olendrów;
- koncerty pełne energii, wystąpią:
• Zespół Ludowy Pieśni i Tańca NOK „Nadarzyn” (godz.13.00)
• „KapelaPostola” (godz. 15.00)
• Kapela „Chłopaki do wzięcia” (godz. 17.00)
• Adam Strug z zespołem (godz. 19.00)
- Kapele zagrają do tańca i do posłuchu – będzie biesiadnie, radośnie i tradycyjnie –
- podkreślają organizatorzy.
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu „Oblicza mazowieckiej tradycji” dzięki wsparciu Samorządu Województwa Mazowieckiego, Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz we współpracy z Polską Agencją Inwestycji i Handlu.
I jeszcze jedna ważna informacja: Olenderfest odbędzie się w sobotę 6 września. Start o godz. 13.00.
Wstęp wolny!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz