Zamknij

Wieczór Cypryjski w Hotelu Chopin w podziękowaniu za wsparcie w pandemii FOTO

08:14, 29.09.2021 MF Aktualizacja: 12:25, 05.10.2021

- Tym wieczorem chcemy podziękować wszystkim tym, którzy byli z nami w bardzo trudnym okresie lockdownu, wszystkim, którzy zamawiali dania na wynos, cateringi, którzy czasami po prostu wspierali nas ciepłym słowem gdzieś na ulicy, którzy nas nie opuścili i którzy dziś, mam nadzieję, będą mieli przyjemność z naszego wspólnego biesiadowania – witała gości podczas Wieczoru Cypryjskiego w Hotelu Chopin jego współwłaścicielka Maryla Pliszka.

[FOTORELACJA]10835[/FOTORELACJA]

To był wyjątkowy wieczór, wyjątkowy podwójnie. I ze względu na charakter, i ze względu na przekaz, ten zasadniczy cel. W piątek 24 września zaproszeni do Hotelu Chopin w Sochaczewie goście wzięli udział w Wieczorze Cypryjskim. Zebranych powitała Maryla Pliszka, współwłaścicielka hotelu, która podkreśliła właśnie znaczenie spotkania:

- Tym wieczorem chcemy podziękować wszystkim tym, którzy byli z nami w bardzo trudnym okresie lockdownu, wszystkim, którzy zamawiali dania na wynos, cateringi, którzy czasami po prostu wspierali nas ciepłym słowem gdzieś na ulicy, którzy nas nie opuścili i którzy dziś, mam nadzieję, będą mieli przyjemność z naszego wspólnego biesiadowania. Ludzie nie chcą już pandemii, zamknięcia, chcą się spotykać, poznawać, rozmawiać, ten wieczór jest tego dowodem, ta liczba gości i ich nastroje.

Warto tu podkreślić, że forma spotkania podyktowana była jednak ograniczeniami sanitarnymi. To one spowodowały, że właściciele hotelu porzucili pomysł balu w wielkiej sali na rzecz bardziej kameralnej biesiady.

Wśród gości pojawili się przedstawiciele różnych biznesów, byli też goście specjalni – honorowi.

- Jest z nami przyszły ambasador Cypru w Polsce Petros Nacouzis oraz cypryjski radca handlowy Andreas Christou. Są też z nami Grecy z Cypru, nasi przyjaciele, będący znakomitymi przedstawicielami biznesów takich jak Jan Niezbędny czy Totolotek. Jest też były trener Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej Jerzy Engel. Są też wspaniali goście z Sochaczewa i okolic.

Witając gości Maryla Pliszka podkreśliła znaczenie załogi Hotelu Chopin, których przedstawiła z imienia i nazwiska:

- To nasz znakomity szef kuchni Marian Kulesza, ale wśród kucharzy mamy też wspaniałą Mariolę Kraskę, Sebastiana Grudziądza i Pawła Zielińskiego, a od śniadań Joannę Dymowską.

Tego dnia wszyscy kucharze pracowali pod nadzorem Arisa, wieloletniego przyjaciela Hotelu Chopin.

- Aris jest Cypryjczykiem z pochodzenia i wybitnym znawcą cypryjskiej kuchni. Jesteśmy mu wdzięczni, że uczył naszych kucharzy wszystkich tajników tej sztuki kulinarnej, włącznie z robieniem tak charakterystycznej, innej, a pysznej kiełbasy.

Tego wieczoru sporo miejsca poświecono też cypryjskim winom, o których opowiadał Darek Jażdżyk, postać dla Hotelu Chopin wyjątkowa:

- Jesteśmy z Darka wyjątkowo dumni. Przyszedł do nas jako młody chłopak zaraz po otwarciu hotelu i zatrudnił się jako kelner. Sprawdził się doskonale, jeden z gości hotelowych zaraził go pasją do win i tak jego kariera poszybowała. Dziś jest jednym z najwybitniejszych polskich sommelierów. Bardzo się cieszę, że mógł być dzisiaj z nami i dzielić się swoją wiedzą.

Kuchnia cypryjska w Hotelu Chopin będzie gościć do końca października, do tego też czasu klienci będą mogli spróbować wielu dań serwowanych pod okiem Arisa w ostatni piątek.

- Wszyscy znają fetę, a myślę, że warto poznać halloumi. Czy Commandarię lub inne wspaniałe cypryjskie wina. Warto posmakować czegoś innego, zapraszamy.

 

 

(MF)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%