Piękne, lśniące i mocne włosy są ogromnym atutem, zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Jeśli nasze włosy są naturalnie gęste i grube, to łatwiej będzie nam osiągnąć efekt bujnej czupryny czy pięknej tafli, jednak nawet cienkie i liche włosy można nieco wzmocnić, i to bez specjalistycznych wcierek czy odżywek. Nie bez znaczenia jest bowiem to, co jemy. Jaka dieta sprzyja pięknym, zdrowym włosom?
Aby włosy były w dobrej kondycji, tak jak całe ciało potrzebują codziennej dawki niezbędnych witamin i minerałów. Te, które dostarczamy wraz z pożywieniem są lepiej przyswajalne niż witaminy tworzone syntetycznie i podawane w postaci tabletek.
Po które składniki warto więc sięgać, by były prawdziwą bombą witaminową dla włosów?
Choć odżywki proteinowe są na rynku dostępne, to warto wiedzieć, że proteiny możemy uzupełnić również w naszym menu. Idealnym źródłem protein, czyli białka, jest mięso zwierzęce - białko odzwierzęce jest bardzo wysoko przyswajalne. Najpopularniejszym wyborem jest drób - piersi z kurczaka, skrzydła indycze. Filety z piersi kurczaka na parze to częsta propozycja, jaką raczy nas niejedna dieta pudełkowa - słusznie, bowiem mięso przygotowane na parze sprawia, że w gotowym daniu pozostaje więcej witamin, jest też zdrowsze niż np. danie smażone. Białko zawierają też produkty roślinne, takie jak soja, soczewica, groch czy fasola. Kotleciki sojowe czy zupa grochowa to bardzo dobry pomysł na uzupełnienie jadłospisu w niezbędną porcję białka. Białko odżywia mieszki włosowe, które odpowiadają między innymi za porost włosów - im bardziej odżywione, tym większa szansa, że nasze włosy zwiększą swoją długość, ale też objętość.
Jeżeli zależy nam na pięknych włosach, warto mieć też na uwadze to, co przydałoby się wyeliminować z jadłospisu. Niektóre składniki nie zadziałają na nie bowiem korzystnie. Tak jest w przypadku słodyczy i fast foodów oraz alkoholu. Żywność przetworzona zawiera sporo cukrów i nasyconych tłuszczy (tłuszcze trans) które nie tylko osłabiają cebulki, ale mogą też powodować powstawanie łupieżu. Niewiele jest w takiej żywności składników odżywczych - są to raczej puste kalorie, a jak wiem witaminy i minerały są kluczowe w procesie dbania o piękne włosy.
Na koniec warto wspomnieć, że oprócz witamin (A, E i C), tłuszczy, białek czy pierwiastków mineralnych (cynku, miedzi, selenu) nie wolno zapominać również o prawidłowym nawodnieniu. Nawet najlepsza dieta nie będzie miała szansy zademonstrować swoich efektów, jeśli zabraknie nam wody, a włosy będą przesuszone.