Łosoś pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Niezależnie od tego czy jesteś na diecie, czy po prostu chcesz wdrożyć zdrowsze nawyki żywieniowe, warto włączyć pieczonego łososia do swojego jadłospisu, zwłaszcza że w tej formie zachowuje swoje właściwości odżywcze i jest wyjątkowo pyszny. Podpowiadamy, jak przygotować tę królewską rybę, aby na stałe zagościła w Twoim menu.
Łosoś to ryba ceniona przede wszystkim za wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. NNKT na czele z kwasami omega-3 wspierają pracę mózgu, wpływają korzystnie na układ nerwowy oraz wspomagają funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie tłustych ryb morskich, takich jak łosoś, wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i łagodzi stany zapalne w organizmie. Dieta bogata w kwasy z grupy omega-3 wspiera płodność kobiet i mężczyzn. Obecność łososia w diecie przyszłej mamy korzystnie oddziałuje na prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży oraz sam poród.
Łosoś to również rezerwuar witamin i składników mineralnych. Znajdują się w nim znaczne pokłady witaminy D, A i E oraz witamin z grupy B. Ryba ta stanowi dobre źródło: potasu, selenu, jodu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Łosoś stanowi świetną alternatywę dla drobiu i wołowiny – ze względu na korzystny profil kwasów tłuszczowych.
Warto zatem wprowadzić tę wyśmienitą rybę do jadłospisu na stałe, aby poprawić funkcjonowanie swojego organizmu i urozmaicić dietę. Pamiętaj jednak, aby kupować łososia wysokiej jakości, pochodzącego ze sprawdzonych źródeł.
Łosoś pieczony to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych form podania tej szlachetnej ryby. Dzięki pieczeniu zachowuje soczystość i aromat, ale też nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Sekret przygotowania idealnego łososia pieczonego tkwi w krótkiej obróbce termicznej bez dodatkowego tłuszczu. Wystarczy 10-15 minut w 180°C, aby zachować większość cennych wartości odżywczych tej królewskiej ryby.
Łosoś pieczony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawa urozmaici Twoją dietę, dostarczając porcję łatwostrawnego białka, zdrowego tłuszczu i innych cennych składników odżywczych. Dzięki zawinięciu w pergamin ryba zachowuje właściwości prozdrowotne i nie traci walorów smakowych. Smaki ryby, przypraw i warzyw dobrze się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną kompozycję.
Przygotowanie pieczonego łososia jest wyjątkowo łatwe i szybkie. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki umieścić w żaroodpornym naczyniu, by po kilkunastu minutach wyjąć z piekarnika gotowe danie i zaserwować je swoim gościom. Ryba pieczona w papilocie jest wyjątkowo efektowną potrawą – kolorową, soczystą i aromatyczną.
Składniki na 4 porcje:
Marchew i seler umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Por pokrój na plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Smaż je do momentu, aż lekko zmiękną i się przyrumienią. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj posiekany koperek.
Łososia podziel na cztery porcje, przygotuj tyle samo kawałków pergaminu. Na każdym arkuszu papieru ułóż świeżą rybę, a na niej podsmażone warzywa i plasterek cytryny. Każdą porcję zawiń szczelnie pergaminem. Sakiewki z łososiem i warzywami umieść w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez 12 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.