Rozstrzygnięto XXIV edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Wśród laureatów znalazła się mieszkanka Gminy Teresin Anna Gogół, która ujęła jury herbatkami z własnego ogrodu.
Znamy laureatów wojewódzkiego etapu konkursu na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy. To już XXIV edycja wydarzenia organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego. Zwycięzców nagrodzono podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego – Oddział Poświętne w Płońsku.
- Przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Konkurs przypomina i ocala od zapomnienia produkty i potrawy obecne w historii polskich kulinariów, zachowując kanon dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii Produkt wpłynęło 30 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 7 drużyn. Ostatecznie komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień –
- informuje Urząd Marszałkowski.
Mimo nam poinformować, że wśród laureatów jest mieszkanka powiatu sochaczewskiego. W kategorii „Napój regionalny” zwyciężyła bowiem Anna Gogół z Gminy Teresin, która ujęła jury herbatkami z własnego ogrodu. Dodajmy, że to nie pierwsza nagroda Anny Gogół w tym konkursie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz