Burmistrz Błonia Zenon Reszka przed Wielkanocą zdradza patent na to, jak idealnie ugotować jajka czy to na twardo, czy na miękko.
Burmistrz Zenon Reszka włącza się w domowe przygotowania do Wielkanocy.
- Moja misja to gotowanie jajek, a to nie jest takie proste, jest wiele metod. Pamiętajmy, że bardzo ważne jest, aby nie przegotować jajek na twardo, bo wtedy kiepsko wyglądają, gorzej smakują i pachną, mają też mniej wartości odżywczych –
- mówi burmistrz.
8 minut od zagotowania pozwoli na uzyskanie jajek na twardo, które nie będą przegotowane.
Zwykle gorzej radzimy sobie jednak z jajkami na miękko. I na nie jest sposób.
- Niektórzy wkładają jajka na zimną wodę i liczą czas, a niektórzy na gorącą, gotującą, więc tutaj są różne szkoły. Ja mam prostą metodę: wkładam jajka na gotującą się wodę i zostawiam na 5 minut, a jeżeli jajko jest większe to na 6 minut. Żeby nie popękały, wyjmujemy je z lodówki i ocieplamy w ciepłej wodzie, zanim trafią do garnka. Nie można też zapomnieć o posoleniu wody –
- radzi burmistrz.
I tu pytamy Was, drodzy Czytelnicy: wolicie jajka na miękko czy na twardo?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz