- Białe kury znoszą białe jajka, czerwone kury – brązowe, a mieszane – kremowe – tłumaczy Jarosław Mateusiak, właściciel Fermy Drobiu Mateusiak, działającej na terenie gminy Sochaczew. I niby wszystko oczywiste, ale okazuje się, że kryje się tu pewna ciekawostka na temat Polaków i tego, które jajka wybierają najchętniej.
Można rzec, że Jarosław Mateusiak zna się na kurach, jak nikt, wszak działalność w zakresie hodowli tych ptaków jest w jego rodzinie prowadzona od 1972 roku. Zaczęło się od „skromnych” 5 tysięcy kur, obecnie jest to niemal 40 tysięcy zwierząt i choć liczba imponuje, właściciel fermy odpowiada skromnie, że najwięksi producenci w Polsce mają nawet 15 mln sztuk, a średnie gospodarstwa zaczynają się mniej więcej od miliona.
Zapytany o to, jaki rodzaj jajek wybieramy najchętniej, właściciel firmy odpowiada bez wahania, że brązowe (te od czerwonych kurek). I tu ciekawostka.
- Jesteśmy ewenementem w skali Europy i można powiedzieć świata, bo u nas się je głównie brązowe jajka, natomiast na całym świecie – białe.
I ma to swoje uzasadnienie.
- Wszystkie rasy kury wyszły od białych. Białe kury to jest podstawowa rasa i one są najbardziej odporne na wszelkie choroby, najbardziej wydajne, najmniej jedzą, więc tak naprawdę w Europie stosuje się biały kury ze względu na rachunek ekonomiczny. Natomiast u nas jest przyzwyczajenie takie, że się je głównie jajka brązowe, trochę kremowych i na samym końcu białe –
- wyjaśnia Jarosław Mateusiak.
A Wy, drodzy Czytelnicy – jesteście team białe, kremowe czy brązowe jajka? Zachęcamy do udziały w sondzie.
[ANKIETA]145[/ANKIETA]
/artykuł na podstawie audycji Tomasza Marciniaka w Radiu Sochaczew „Lokalni zaradni”/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz