Zamknij

Dzień Pizzy w Sochaczewie, pizzerman Cezary Jelonek zdradza nasze preferencje

K.Ż 10:07, 09.02.2024 Aktualizacja: 10:09, 16.02.2024
Skomentuj

Dziś w kalendarzu świąt nietypowych swoje święto obchodzi pizza. To jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań na świecie. Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada dziś 9 lutego, ale np. w Brazylii Dzień Pizzy celebrowany jest 31 sierpnia a we Włoszech świętowany jest 17 stycznia, w dniu św. Antoniego, uznawanego za patrona twórców pizzy. Trudno ustalić, kto wpadł na pomysł obchodzenia Międzynarodowego Dnia Pizzy. Jedno jest pewne, musiał być jej fanem. Sprawdziliśmy u źródła, czyli u pizzarmana z Pizzerii Da Grasso, Cezarego Jelonka, jakie są preferencje sochaczewian.

Dziś Światowy Dzień Pizzy. To danie jest popularne niemal na całym świecie, a jego nazwa oznacza po prostu mączny placek. Kluczem są: pyszne ciasto i dodatki. A jakie pizzę najchętniej wybierają sochaczewianie? O to w lokalnej pizzerii Da Grasso zapytaliśmy pizzermana Cezarego Jelonka.

- Ze swoich obserwacji mogę powiedzieć, że sochaczewianie preferują klasyczne smaki. Chętnie zamawiają pizzę hawajską, czy z szynką, pieczarkami i pepperoni. Mięsne pizzę z wędlinami czy mięsem typu kebab cieszą się dużym powodzeniem. To takie klasyki, które nie zmieniły się od wielu lat. Jeśli chodzi o rozmiar, to klienci sięgają raczej po średnią i dużą pizzę –

- dodaje Cezary Jelonek.

Jak wyjaśnia Cezary Jelonek zdarzają się bardzo różne dziwne zamiany i niebanalne połączenia smakowe.

- Zdarzają się też nietypowe połączenia smakowe podpasowane pod gusta klienta. Trafiają się smaki, które nigdy na co dzień się nie łączą. Mieliśmy połączenie pizzy hawajskiej, z czymś ostrym sosem tabasco i słonym z serem fetą. Mieliśmy pizzę wegetariańską, do której musieliśmy dodać dodatki mięsne.  Preferencję bywają różne, ale my nigdy nie odmawiamy –

Pizzermana zapytaliśmy też o to, jak zrobić dobrą pizzę.

- Przede wszystkim trzeba ją robić z zaangażowaniem i sercem, tak jakbyśmy robili ją dla siebie. Musi też odpowiednio wyglądać. Powinna być dokładnie taka, jaką chcielibyśmy sami dostać. Najlepiej, żeby była taka jak w domu, a nawet u babci -

- dodaje Cezary Jelonek.

Jak zauważa Cezary Jelonek nasi mieszkańcu coraz chętniej wychodzą z domów i tą wyjątkowa włoska potrawę konsumują w lokalu.

- Jestem w szoku, że tak wiele osób chętnych spożywać pizzę na miejscu. Najczęściej w weekendy mamy lokal zapełniony i czasem jest problem z dostaniem stolika. Cieszy nas to. Wiadomo też, że sochaczewianie, często z braku czasu zabierają pizzę na wynos, gdy wracają z pracy do domu. Warto pamiętać, ze gdy nie zjemy całej pizzy, to możemy spożyć ją później. Wtedy polecam odgrzewać tę potrawę w piekarniku. W ostateczności można też w mikrofalówce, ale smaczniejsza jest właśnie z piekarnika i ja tę metodę preferuję –

-- mówi Cezary Jelonek.

(K.Ż)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Jan rodo Jan rodo

2 1

Kababa z minsem! Gdzie te baby?

12:09, 09.02.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%