Zamknij

Pizza w Kuźni. Trzecie warsztaty kulinarne w klubie wolontariusza

10:43, 20.11.2023 Agnieszka Radomska / Kuźnia Aktywności Aktualizacja: 12:19, 20.11.2023
Skomentuj

W sobotnie popołudnie, 18 listopada br., w Klubie Wolontariusza Kuźnia Aktywności odbyły się 3 warsztaty kulinarne, tym razem "Pizza w Kuźni”.  Nasi klubowicze i goście wykazali się iście włoskim zaangażowaniem w kuchni. Zgromadzeni przy wspólnym stole wałkowali, formowali kształty ciasta, robili sosy, smarowali i nakładali dodatki dyskutując we włoskim stylu o ważnych zagadnieniach typu "Jak napowietrzamy ciasto? Czy cieńsze czy grubsze jest lepsze? Ile maksymalnie dodatków uniesie ciasto? Co z tych dodatków do siebie pasuje a co nie? Dlaczego mandarynki nie pasują do pizzy?”. I inne arcyważne aspekty dla prawdziwych kucharzy wkładających serce do swojej potrawy.

[FOTORELACJA]13156[/FOTORELACJA]

Za oknem plucha, a u nas świeciło słońce Italii. W piekarniku piekły się pizze, skwierczały wędliny, piekły pieczarki, papryki, cebule, oliwki, topił się leniwie ser, w powietrzu unosiły się zapachy oregano i bazylii, oczy cieszyła zieleń i rześkość rukoli. Sensoryczne niebo. Z boku spoglądał na nas z okładki swojej najnowszej książki Emiliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej z propozycjami kolejnych potraw. Dobrze! Bene! Bene!

Książka jest prezentem od grupy dla naszej najbardziej uzdolnionej, przebojowej szefowej kuchni w Klubie - Małgosi Walczak- Sarao, która od początku aranżuje, organizuje i realizuje kulinarne uczty, serwuje w czasie wycieczek domowej roboty pyszne i oparte na naturalnych składnikach przekąski, angażuje wszystkich uczestników we wspólne gotowanie i celebrowanie wspólnych posiłków. Dzięki Małgosia : ) Grazie : )

Nieskromnie trzeba przyznać, że sobotnie pizze były przepyszne. Znikały jedna po drugiej. Możemy wspomnieć je patrząc na zdjęcia z uśmiechem i przełknięciem śliny.

A tak pięknie i smakowicie rozpoczęty wieczór zakończyło kino familijne wyświetlone na projektorze dla młodzieży i rozmowy przy aromatycznej herbacie przy stole rodziców. Relaks po całym tygodniu dla wszystkich.

Wyposażenie kuchni i podstawowe składniki spożywcze dofinansowano ze środków Programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii Polsce i Porozumienie Organizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego oraz ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego w ramach zadania „Działaj Lokalnie z POPPSem 2023”.

(Agnieszka Radomska / Kuźnia Aktywności)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%