Zamknij

Anna Gogół: pozwólmy sobie na chwile szczęścia, budujmy odporność i zapach domu

10:03, 14.09.2021 J.L Aktualizacja: 15:18, 14.09.2021
Skomentuj

- Domowe przetwory budują wspomnienia i zapach domu, który po latach będziemy wspominać my i nasi bliscy - mówi psychodietetyczka i fitoterapeutka z gminy Teresin Anna Gogół.

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią sezon przeziębień. Okazuje się jednak, że w trosce o swoją odporność możemy jeszcze zrobić naprawdę sporo, korzystając z darów natury. Prawdziwym mistrzem w budowaniu odporności jest czarny bez. Jak zauważa Anna Gogół – psychodietetyczka i fitoterapeutka z Granic w gminie Teresin warto skorzystać z pogody i zebrać trochę owoców.

- Warto zauważyć, że w tym roku pogoda jest wyjątkowo sprzyjająca i pozwala na zebranie owoców bardzo dobrej jakości. Wiadomo, że musimy się po nie pofatygować w miejsce położone na uboczu, z daleka od zanieczyszczeń. Już sama taka wyprawa powinna pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie, dlatego polecam zabrać ze sobą rodzinę i spędzić trochę czasu na łonie natury, korzystając przy okazji z darów lata.

Sposobów na przetworzenie czarnego bzu jest wiele – poczynając od syropu przez dżemy aż po ususzenie owoców do późniejszego wykorzystania chociażby w formie swego rodzaju kompotu.

- Ususzone owoce można zalać zimną wodą i zagotować, a następnie odstawić na dłuższą chwilę. Można do tego dodać goździk, kawałek cynamonu i myślę, że w te dni, kiedy zabraknie słońca za oknem, a nasze samopoczucie pogorszy się, z ciepłym, aromatycznym napojem w ręku zrobimy sobie taką chwilę szczęścia.

Czarny bez pozytywnie wpływa na odporność, ale jak zauważa Anna Gogół, warto po niego sięgnąć zanim pojawią się pierwsze symptomy przeziębienia.

- Czarny bez zawiera witaminę C, której część wytraca się jednak podczas obróbki termicznej. Poza witaminami, ciemne owoce tj. czarny bez, aronia, czarna porzeczka, jagody, borówka czy winogrono  zawierają cenne barwniki, w tym polifenole, które wpływają na naszą odporność i mają wartość antyoksydacyjną.

Poza wspieraniem odporności, domowe przetwory z darów lata pozwalają na bardzo ważną kwestię, budowanie zapachu domu:

- Zachęcam do tego, aby w miarę swoich możliwości, znaleźć choć jeden surowiec, który będziemy przetwarzać w domowych warunkach, ponieważ to daje satysfakcję i budujemy tym samym wspomnienia. W ten sposób tworzymy zapach domu, który po latach będziemy wspominać my i nasi bliscy. Myślę, że każdy z nas ma woń, kojarzącą się z domem rodzinnym – zapach choinki, pierników czy właśnie przetworów.

(J.L)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

IzaIza

3 5

Ta Pani,to jest taka namolna, wszędzie jej pełno,na stare lata chce się lansować. Wszyscy mają ja dosyć i w urzędzie gminy i tok i zakładzie komunalnym, wszędzie i dla świętego spokoju jej się ulega. Nie dość że to spadochron do naszej gminy,to robi tyle zamieszania wokół siebie 20:39, 14.09.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

FifiFifi

0 1

Zgadzam się z panią Iza. IDEALNY KOMENTARZ 19:48, 17.09.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%