- Domowe przetwory budują wspomnienia i zapach domu, który po latach będziemy wspominać my i nasi bliscy - mówi psychodietetyczka i fitoterapeutka z gminy Teresin Anna Gogół.
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią sezon przeziębień. Okazuje się jednak, że w trosce o swoją odporność możemy jeszcze zrobić naprawdę sporo, korzystając z darów natury. Prawdziwym mistrzem w budowaniu odporności jest czarny bez. Jak zauważa Anna Gogół – psychodietetyczka i fitoterapeutka z Granic w gminie Teresin warto skorzystać z pogody i zebrać trochę owoców.
- Warto zauważyć, że w tym roku pogoda jest wyjątkowo sprzyjająca i pozwala na zebranie owoców bardzo dobrej jakości. Wiadomo, że musimy się po nie pofatygować w miejsce położone na uboczu, z daleka od zanieczyszczeń. Już sama taka wyprawa powinna pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie, dlatego polecam zabrać ze sobą rodzinę i spędzić trochę czasu na łonie natury, korzystając przy okazji z darów lata.
Sposobów na przetworzenie czarnego bzu jest wiele – poczynając od syropu przez dżemy aż po ususzenie owoców do późniejszego wykorzystania chociażby w formie swego rodzaju kompotu.
- Ususzone owoce można zalać zimną wodą i zagotować, a następnie odstawić na dłuższą chwilę. Można do tego dodać goździk, kawałek cynamonu i myślę, że w te dni, kiedy zabraknie słońca za oknem, a nasze samopoczucie pogorszy się, z ciepłym, aromatycznym napojem w ręku zrobimy sobie taką chwilę szczęścia.
Czarny bez pozytywnie wpływa na odporność, ale jak zauważa Anna Gogół, warto po niego sięgnąć zanim pojawią się pierwsze symptomy przeziębienia.
- Czarny bez zawiera witaminę C, której część wytraca się jednak podczas obróbki termicznej. Poza witaminami, ciemne owoce tj. czarny bez, aronia, czarna porzeczka, jagody, borówka czy winogrono zawierają cenne barwniki, w tym polifenole, które wpływają na naszą odporność i mają wartość antyoksydacyjną.
Poza wspieraniem odporności, domowe przetwory z darów lata pozwalają na bardzo ważną kwestię, budowanie zapachu domu:
- Zachęcam do tego, aby w miarę swoich możliwości, znaleźć choć jeden surowiec, który będziemy przetwarzać w domowych warunkach, ponieważ to daje satysfakcję i budujemy tym samym wspomnienia. W ten sposób tworzymy zapach domu, który po latach będziemy wspominać my i nasi bliscy. Myślę, że każdy z nas ma woń, kojarzącą się z domem rodzinnym – zapach choinki, pierników czy właśnie przetworów.
Iza20:39, 14.09.2021
3 5
Ta Pani,to jest taka namolna, wszędzie jej pełno,na stare lata chce się lansować. Wszyscy mają ja dosyć i w urzędzie gminy i tok i zakładzie komunalnym, wszędzie i dla świętego spokoju jej się ulega. Nie dość że to spadochron do naszej gminy,to robi tyle zamieszania wokół siebie 20:39, 14.09.2021
Fifi19:48, 17.09.2021
0 1
Zgadzam się z panią Iza. IDEALNY KOMENTARZ 19:48, 17.09.2021