Wyjście z bliskimi do restauracji dla jednych jest rutyną i codziennością, dla innych ważnym wydarzeniem, mającym podkreślić charakter wydarzenia. Jedni i drudzy mają swoje dokładnie wybrane i wyselekcjonowane miejsca, do których się wybierają. Czy w morzu różnorodności ktoś wciąż chętnie sięga po smaki tradycyjnej kuchni polskiej, jaka królowała na naszych stołach przez dekady?
Każda dobra, szanująca się restauracja polska (Warszawa) będzie sięgać po przepisy kuchni staropolskiej. Nie chodzi tu jednak tylko o klasycznego schabowego z kiszoną czy zasmażaną kapustą ani nawet o dania regionalne. Kuchnię staropolską charakteryzuje ogromna różnorodność i wielość smaków, sięganie po różne gatunki mięsa oraz aromatyczne dodatki. Właśnie z tego względu poza popularną wieprzowiną w menu takiej restauracji powinna znaleźć się gęś, policzki wołowe czy perliczka lub kaczka. Wśród najchętniej wybieranych dodatków wymienia się nie frytki czy ziemniaki, ale kopytka oraz kluski śląskie, a także placki ziemniaczane. Nie można zapomnieć tez o doskonale przyrządzanych rybach, jak pstrąg z pieca czy łosoś, a także o stekach z antrykotu czy soczystych żeberkach i karkówce. Co restauracja polska w Warszawie, to oczywiście inne menu, ale także inne podejście do tych samych dań, bazujących na najbardziej podstawowych składnikach, dostępnych w naszym kraju bez problemu.
Chociaż w stolicy nie brak najróżniejszych knajp, pubów czy restauracji ze wszystkich zakątków świata, to wciąż największą popularnością i największym wzięciem cieszą się restauracje polskie w Warszawie. Klienci takich miejsc doceniają doskonały smak i doskonałe przygotowanie tych najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych dań, cenionych i powszechnie uważanych za wręcz królewskie. Właśnie dlatego w takich miejscach rodziny spotykają się na wspólnym, niedzielnym obiedzie, świętują najważniejsze uroczystości oraz rocznice. To również właśnie do takich miejsc przychodzi się na prosty, pożywny i smaczny posiłek, który będzie każdemu smakował.
W dużych miastach, co najlepiej widać na przykładzie restauracji polskich w Warszawie, miejsca takie służą promocji polskiej kultury. Dla zagranicznych turystów to świetna okazja do poznania naszej dumy, czyli naszych regionalnych przysmaków. Przyjęło się też, że i polskich gości, przyjeżdżających w odwiedziny, najlepiej jest zabrać właśnie w jedno z takich miejsc.