Zamknij

Jak sadzić warzywa, by zbierać obfite plony w sezonie?

15:28, 09.10.2024 . Aktualizacja: 15:28, 09.10.2024
Skomentuj

Nie musisz mieć dużego ogrodu, aby cieszyć się własnymi warzywami, może to być kilka doniczek ustawionych na balkonie. Przygotowanie warzywnika nie wymaga wiele pracy, ale później musisz poświęcić czas na jego pielęgnację. O czym powinieneś wiedzieć?

Zacznij od małych kroków

Nie jesteś pewny, czy uprawa warzyw faktycznie jest dobrym pomysłem? Zacznij od kilku doniczek, w których zasadzisz ulubione warzywa, a jeśli Ci się podoba, możesz dokładać kolejne, albo przenieść uprawę do ogródka. To lepsze rozwiązanie, niż sadzenie na całej powierzchni działki, a następnie patrzenie, jak warzywnik porastają chwasty.

Na stronie https://projektoskop.pl/ dowiesz się, że doniczki musisz ustawić w miejscu, do którego będzie docierało słońce. Jeśli będą w cieniu lub przy ścianie budynku, nie tylko plony będą niewielkie, ale też rośliny będą narażone na choroby. Zamiast w doniczkach, chcesz od razu sadzić w ziemi, na niewielkiej powierzchni? Wybierz miejsce, do którego będziesz miał blisko i z łatwym dostępem do wody. Im mniej wysiłku włożysz w jego pielęgnację, tym większa szansa, że będziesz to robił chętnie i z przyjemnością.

Zwróć również uwagę na ziemię, w której planujesz posadzić rośliny. Powinna być żyzna, dobrze przepuszczalna i próchnicza. Już na jesień warto przekopać glebę mieszając ją z kompostownikiem, albo obornikiem. Możesz również wymieszać ziemię ogrodową ze specjalnym podłożem do warzyw, które oferowane jest w sklepach.

Wybierz odpowiedni czas na wysiew

Poza dobrą ziemią ważny będzie również czas, w którym zaczniesz wysiew. Przeczytaj wcześniej informacje na opakowaniach od nasion. Niektóre z nich należy wysiewać w połowie marca, ale większość dopiero w kwietniu. Przy warzywach wymagających cieplejszych warunków, prace będziesz mógł rozpocząć dopiero w maju. Możesz przyspieszyć uprawę i ochronić ją przed niespodziewanymi przymrozkami, wysiewając nasiona na rozsadę w pomieszczeniu.

Pamiętaj, aby siać obok siebie różne warzywa i rośliny, dzięki czemu lepiej zostaną wykorzystane znajdujące się w glebie składniki odżywcze. Niektóre połączenia pozwolą ochronić rośliny przed szkodnikami, np. lawenda na obrzeżach warzywnika powstrzyma mszyce, a cebula posadzona obok marchewki odstraszy niszczące ją szkodniki. Unikaj sadzenia obok siebie warzyw z tej samej rodziny np. ogórków, dyni i cukinii.

Kluczowe znaczenie ma pielęgnacja

Duże znaczenie dla obfitości i jakości zebranych plonów ma odpowiednia pielęgnacja. Pamiętaj, że jest ona czasochłonna i wymagająca, ale dzięki niej, będziesz mógł cieszyć się smacznymi warzywami z własnego ogródka. Sadź warzywa na słońcu, dzięki któremu będą rosły szybciej. Jednak będą też wymagały częstszego podlewania, co należy robić wczesnym rankiem i wieczorem, pilnując, aby woda spadała nie na rośliny, ale na glebę. Chcesz oszczędzić? Do podlewania wykorzystaj deszczówkę.

Pamiętaj również o odpowiednim nawożeniu gleby. Na początku sezonu stosuj obornik granulowany, albo dojrzały kompostownik. W trakcie sezonu warto podlewać ogród roztworem biohumusu, który zawiera pożyteczne mikroorganizmy i cenną próchnicę. Regularnie też usuwaj chwasty, które zabierają roślinom cenne składniki odżywcze.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%