Zamknij

Słodko – ale nie za słodko

14:06, 21.04.2023 art. sponsorowany Aktualizacja: 14:06, 21.04.2023

Ludzie od zawsze uwielbiali słodkie smaki. Cukry proste, takie jak glukoza czy fruktoza, występują naturalnie w owocach i miodzie, a ich spożycie dostarczało naszym przodkom szybkiego źródła energii. Dzięki ewolucji ludzki organizm wykształcił preferencje do smaków słodkich, a słodycze stały się dla nas prawdziwym pokuszeniem. Jednak, mimo że nasz organizm potrzebuje cukrów, należy pamiętać o umiarze. Nadużywanie słodyczy może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, próchnica czy choroby serca. Dlatego warto sięgnąć po słodycze sporadycznie i wybierać te najlepsze. Często będą one domowe albo po prostu chociaż zrobione z najlepszej jakości składników.

Coś naszego...

Jednym z najbardziej popularnych rodzajów słodyczy w Polsce są krówki. To kremowe cukierki mleczne, których głównym składnikiem jest kajmak – mleko skondensowane. Tradycyjnie wyrabiane ręcznie w domach, krówki cieszą się niezmienną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Choć dużo popularniejsze są wersje przemysłowe, to naprawdę warto spróbować swoich sił w domowej produkcji, gdyż smak takich krówek jest zaskakująco inny – no i samo ich robienie jest świetną zabawą. Innym klasycznym polskim deserem jest ptasie mleczko – lekkie, puszyste pianki zatopione w czekoladzie. Początkowo dostępne były jedynie w wersji waniliowej, jednak z biegiem lat pojawiło się wiele smaków, takich jak truskawkowy, pomarańczowy czy kawowy. Już sama nazwa tego produktu wzbudza zainteresowanie, a od smaku można się uzależnić... Kolejna propozycja, którą można zrobić samemu, bo w takiej wersji znacznie przewyższa wyroby sklepowe. Faworki, bo o nich mowa, to tradycyjne polskie ciasteczka, które szczególnie upodobały sobie dzieci. Ich delikatne, kruche ciasto kryje w sobie smak wanilii i cytryny. Choć faworki są przygotowywane głównie na Święta, to warto zrobić je również w inne dni, aby uczcić miłe chwile spędzone z rodziną i przyjaciółmi.

I od sąsiadów

Nasze smaki cenimy najbardziej, jednak chętnie otwieramy się też na inne. Czasem zupełnie odmienne, a czasem mocno zbliżone do tego, co znamy od dawna. W ostatnich latach na popularności zyskują słodycze (nie tylko zresztą one) z Ukrainy. Cenione są między innymi za naturalność smaków, a łatwa dostępność (np. dzięki sklepowi wysyłkowemu Best-Market.pl), jeszcze zwiększa to zainteresowanie. Przykładem niech będzie jak chałwa z ziarna słonecznika – nieco odmienna od tradycyjnej chałwy sezamowej, lecz równie pyszna i wartościowa. Chałwa ukraińska, słonecznikowa, to zdrowa alternatywa dla klasycznych słodyczy, gdyż słonecznik dostarcza wielu cennych witamin i minerałów. Innym wartym spróbowania produktem z Ukrainy są cukierki i wafelki firmy Roshen. Ta popularna marka oferuje szeroką gamę słodyczy, z których każdy może wybrać coś dla siebie. Roshen słynie z wysokiej jakości produktów oraz smaków bazujących na naturalnych, a przez to zjednujących sobie popularność zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%