Miłośników gotowania i dobrego swojskiego jedzenia serdecznie zapraszamy do udziału w drugim powiatowym konkursie kulinarnym na najlepszy „Swojski Smalec”, organizowanym w ramach Dożynek Powiatu Sochaczewskiego, które w tym roku odbędą się 21 września w Kozłowie Biskupim (targowisko gminne). Do ubiegłorocznej, pierwszej edycji zgłoszono 22 produkty.
Przez ostatnie lata zachęcaliśmy mieszkańców powiatu sochaczewskiego do udziału konkursie na słodkie wypieki i nalewki z wykorzystaniem miodu. Rok temu zmieniliśmy kulinarne kierunki, i się udało. Zauważyliśmy, iż dużą popularnością - na różnego rodzaju wydarzeniach plenerowych, rodzinnych, towarzyskich imprezach - cieszy się pajda chleba ze smalcem i ogórkiem. Stąd też Starostwo Powiatowe w Sochaczewie na Dożynki Powiatowe w Iłowie wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich „Brzozowianki” zaprosiło do udziału w konkursu na najsmaczniejszy „Swojski smalec”. Projekt się przyjął, komisja konkursowa miała co degustować, wybierając najlepszy smalec powiecie. A tymczasem już dziś zachęcamy do udziału w II jego edycji.
W tym roku rolę współorganizatora konkursu jako KGW pełnić będzie „Kreatywni” – KGW z Kozłowa Biskupiego i Kornelina – wywodzące się z gminy Nowa Sucha.
Mogą w nim wziąć udział nie tylko osoby indywidualne (pełnoletnie), ale także nasze lokalne koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i grupy nieformalne oraz sołectwa. Jeżeli jesteście „smalcowymi” ekspertami i smakoszami dobrego jedzenia, dysponujecie być może rodzinnym lub własnym autorskim przepisem na ten smaczny produkt, który chwalą wasi goście - zaprezentujcie swój wyrób w naszym konkursie.
Konkurs zostanie przeprowadzony i rozstrzygnięty podczas Dożynek Powiatowych w Kozłowie Biskupim. Wystarczy, że w dniach 18-19 września zgłosicie telefonicznie udział w konkursie pod wskazany numer telefonu (605 045 731, 668 283 867) a następnie w dniu Dożynek w godzinach 12.00-12.40 dostarczycie do niebieskiego namiotu Starostwa Powiatowego w Sochaczewie (na placu dożynkowym przy scenie) produkt (min. 450 g) wraz z wypełnionym formularzem zgłoszeniowym (można go wypełnić na miejscu). Trzeba podać w nim m.in. składniki wykorzystane do wykonania smalcu.
Oprócz walorów smakowych, komisja konkursowa powołana przez organizatorów oceniać będzie też składniki, z których wykonano przysmak oraz wygląd i estetykę dostarczenia przygotowanego produktu. Do wygrania będą cenne nagrody ufundowane m.in. przez Starostwo Powiatowe w Sochaczewie i Radę Powiatową MIR.
Regulamin wraz z formularzem zgłoszeniowym dostępne są na stronie internetowej – www.powiatsochaczew.pl w zakładce DLA MIESZKAŃCA - Konkursy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz