Dzisiaj (23 lutego) w Domu Urodzenia Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli odbywają się Warsztaty Kultury Regionalnej. Uczestnicy poznają tajniki haftu, rzeźby, tkactwa, plecionkarstwa i ceramiki, a także mają szansę spróbować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich „Chopinowskie Nutki”.
[FOTORELACJA]15292[/FOTORELACJA]
Warsztaty Kultury Regionalnej w Żelazowej Woli czyli zimowa, kameralna edycja ubiegłorocznego Festiwalu Kultury Regionalnej była doskonałą okazją do odkrywania bogactwa kultury ludowej i wspólnego pielęgnowania tradycji. Do Domy Urodzenia Fryderyka Chopina zjechali się rozmaici rzemieślnicy, którzy swoją sztukę przedstawiali przybyłym. Dawnych technik można było spróbować samodzielnie.
Jestem garncarzem od wielu pokoleń, dlatego że w mojej rodzinie warsztat garncarski jest tradycyjnym zajęciem od lepiej niż 200 lat. Co można utoczyć? Można utoczyć dowolny przedmiot, wazonik, kubek, miseczkę, talerzyk. Co komu przyjdzie do głowy, wszystko się da utoczyć. Koło jest bardzo wdzięcznym narzędziem, na którym dosłownie wszystko się da zrobić -
- mówił nam Jan Konopczyński, który od pokoleń prowadzi Warsztat Garncarski Rodziny Konopczyńskich. Przedmioty wykonywane przez mistrza Jana oraz jego rodzinę pojawiały się w różnych produkcjach filmowych np. w "Faraonie", "Krzyżakach", "Ogniem i Mieczem" czy w "Mistrzu Twardowskim".
Przed moim stoliczkiem można się nauczyć zdobienia oklejanek, bo to się nie nazywa pisanka tylko oklejanka, ponieważ kleimy coś. To jest tradycja, którą kontynuujemy to, żeby nam to nie zaprzepaściło, bo już wpisaliśmy na listę UNESCO te nasze oklejanki i wykonujemy. Trzeba dbać, żeby naleśniczki, czyli jaja smaży się, żeby wydmuszkę najpierw pozyskać, bo to na wydmuszkach. Następnie w październiku zbiera się tą trawę o taką, która zwiesza sitowie i z tego wyciągamy ten środeczek, czyli ten biały rdzeń to siedzi w tej gałązce. .Jak czas nachodzi do pracy wyciągam te sitowie, ściereczkę zwilżam i ono nabiera tej elastyczności. Gotuję klej z żytniej mąki, bo jest najbardziej taki wilgotny, że coś zrobię nie tak, to w każdej chwili mogę poprawić, bo nie zasycha. Żytnia mąka z wodą się miesza i wykorzystuje się na jajeczko i na tym jajeczku, tak jak widać, wzory układam sitowiem, a wypełniam włóczką, włóczką kolorową -
- mówiła Halina Witkowska ze Stowarzyszenia Puszcza Biała Moja Mała Ojczyzna.
Uczestnicy wydarzenia mieli także okazję spróbować regionalnych przysmaków i poznać kulinarne tradycje Mazowsza. Ucztę przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich "Chopinowskie Nutki.
Dzisiaj mamy bardzo duży wachlarz jedzenia. Mamy coś słodkiego, mamy coś słonego. I zaczynając od słonego to mamy pyszne dwie zupki. Jedna to jest krem z pomidorów, druga to jest zupa serowa z klopsikami. Mamy też pierogi w czterech rodzajach. Są z mięsem, są z kapustą, z grzybami, są kresowe i z kaszą. Mamy też cepeliny, które są takie serowo-ziemniaczane. I do tego mamy kompot, jeżeli ktoś by chciał tutaj z nami zjeść obiad. A na deser zapraszamy, ponieważ mamy pyszne faworki, pyszny sernik, szarlotki, a szarlotki to taka nasza specjalność -
- zapraszała do swojego stoiska Ewa Kubiak z KGW Chopinowskie Nutki.
Nastawienie na kulturę regionalną w Żelazowej Woli jest nieprzypadkowe, ponieważ te tradycje od zawsze inspirowały samego Fryderyka Chopina.
Nawiązanie do ludowości to oczywiście inspiracje muzyki Fryderyka Chopina, który zawsze kłaniał się tym regionalnym, mazowieckim tradycjom. I dzisiaj można spotkać się z nimi bezpośrednio. Mamy ceramikę, mamy tkactwo, mamy rękodzielnictwo różnego rodzaju. Można pomalować figurki, można na kole w ceramice wyrzeźbić sobie naczynie własne. Widzę, że jest duże zainteresowanie. Także serdecznie zapraszamy do zabawy wspólnej, bo bawimy się bardzo dziś bardzo dobrze -
- zachęcała do udziału w wydarzeniu Anna Tarnawska - Kierownik Domu Urodzenia Fryderyka Chopina i Parku w Żelazowej Woli.
Warsztaty odbywały się w budynkach muzealnych kompleksu w Żelazowej Woli. Kolejne spotkanie z kulturą regionalną w tym miejscu jest zaplanowane na koniec czerwca.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz