Zamknij

Karol Dębicki na święta: jak śledzik, to tylko z dna beczki

14:14, 20.12.2024 Aktualizacja: 15:17, 20.12.2024
Skomentuj

Właściciel lokalnej restauracji i kucharz z zamiłowania Karol Dębicki poleca prosty przepis na wigilijnego śledzia, który sprawdza się zawsze.

Karol Dębicki, właściciel lokalnej restauracji i kucharz z zamiłowania, przyznaje bez ogródek, że nie jest specjalnym miłośnikiem śledzi, że je jako tako lubi. Wie jednak, jak przygotować ten żelazny punkt wigilijnego stołu, by smakowało wszystkim.

- Polecam śledzie solankowe, ale ważne, by nie były zapakowane. Najlepsze są z beczki i to tak gdzieś ze środka beczki. Ważne, żeby nie były żółte na bokach, bo to pogorszy smak ryby –

- wylicza Karol Dębicki.

Idąc dalej za jego poradą, jeśli ktoś nie przepada za ostrością smaku i zapachu cebuli, należy ją wcześniej, jeszcze przed pokrojeniem, zaparzyć, czyli przelać wrzątkiem.

- Śledzia zalewamy zwykłym olejem, najlepiej rzepakowym. Można dodać liścia laurowego, ale nie trzeba, można dodać pieprz, polecam biały, jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki.

Podsumowując przepis naszego rozmówcy: kupujemy płaty śledziowe w zalewie solankowej z beczki (ze środka beczki), bez żółtych boków, moczymy w wodzie tak długo, jak bardzo chcemy je wypłukać z soli, kroimy, parzymy i szatkujemy cebulę, zalewamy olejem i już – wystarczy tak przygotować rybkę na dwie godziny przed Wigilią. Proste?

- Z doświadczenia wiem, że im prościej, tym lepiej. Żadne inne dodatki nie są potrzebne –

- reasumuje Karol Dębicki.

(MF)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

LolaLola

2 0

A GDZIE JA KUPIE W SOCHACZEWIE ŚLEDZIA Z BECZKI ,JAK NAWET RYBNE SKLEPY SIE ZAMKNEŁY ??NIE BEDE PRZECIEZ JECHAŁA DO USTKI PO ŚLEDZIA Z BECZKI !!!A MOJ PRZEPIS TO -TROCHE WYMOCZYĆ SLEDZIA ,PO KROIĆ NA MAŁE KESY ,I PRZEKŁADAĆ W SŁOIKU WARSTWA PO SIEKANEJ CEBULI -ZOŁTA,CZERWONA KOLOROWEJ ,ŚLEDZIE , ŻURAWINA ,MAJERANEK ,ZIELE ANG ,PIEPRZ .A CAŁOSC ZALAĆ OLEJEM JADALNYM RZEPAKOWYM I OLEJEM RZEPAKOWYM TŁOCZONYM NA ZIMNO (KUPUJE GO NA RYNKU PRZY UL.POKOJU) WSTAWIAMY DO LODOWKI .NAJLEPSZY ŚLEDZIK JEST PO 2-3 DNIACH. 22:44, 20.12.2024

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

ElektraElektra

0 0

O... ciekawy przepis. Właśnie namoczyłam śledzie, więc wypróbuje przepis w te święta. 10:28, 21.12.2024


kolokolo

0 0

kup sobie śledzie i beczke...juz dalej nie musze pisać jaki jest plan. 09:54, 21.12.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%