Położony bardzo blisko Sochaczewa Skansen Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączeminie Polskim zaprasza na sadzenie starych odmian ziemniaków metodami tradycyjnymi. W programie autentyczne sadzenie, wykład oraz degustacja dawnych potraw z ziemniaków. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
W sobotę 27 kwietnia Skansen Osadnictwa Nadwiślańskiego w Wiączeminie Polskim zaprasza na ciekawe, bezpłatne wydarzenie, którego głównym bohaterem będzie ziemniak, a ściślej dawne jego odmiany. W programie sadzenie ziemniaków metodami tradycyjnymi na poletku, ciekawy wykład, a także degustacja ssawnych potraw z ziemniaków. Szczegóły poniżej.
Sadzenie ziemniaków
Skansen w Wiączeminie Polskim, Słubice
sobota 27 kwietnia, godz. 12.00 – 16.00
PROGRAM
12:00 wykład "O istocie biologicznej, ekonomicznej, społecznej i kulturowej uprawy ziemniaków w Polsce" – Wojciech Marchlewski
13:30 sadzenie starych odmian ziemniaków metodami tradycyjnymi
15:00 degustacja dawnych potraw z ziemniaków
W czasie wykładu dowiemy się m.in. jaką rolę odegrali nadwiślańscy koloniści w upowszechnieniu uprawy ziemniaków, jaki wpływ na te uprawy miało środowisko geograficzne terenów zalewowych Wisły oraz jak nowe uprawy, tj. ziemniaki czy topinambur zmieniły kuchnię Mazowsza. Zapoznamy się też z wiedzą na temat upraw ziemniaków na początku XIX wieku na przykładzie dóbr rządowych w Czermnie.
Na naszym poletku posadzimy m.in. następujące ziemniaki:
- odmianę Marius z 1893 roku, co czyni ją najstarszą zachowaną do obecnych czasów odmianą ziemniaka pochodzącą z polskiej hodowli (powstała w wyniku skrzyżowania odmian Goodrich i Reichskanzler), pozyskaną z Banku Genów Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB w Boninie;
- Raudar Islenskar (starą szwedzką czerwoną) z 1720 roku i Leksands vit (białą z Leksand) z 1730 roku, które uważa się za te pierwsze, które dotarły do Szwecji i były popularne w Europie w XVIII wieku, pozyskane z NordGen.
A wśród degustowanych potraw znajdzie się m.in. ziemniaczany ser przygotowany według przepisu z Kalendarza Gospodarskiego z 1776 roku, pudding ziemniaczany i chleb z dodatkiem ziemniaków.
Uwaga!
Wykład odbędzie się w kościele i jest otwarty. Na sadzenie ziemniaków i degustację obowiązują zapisy, LICZBA miejsc ograniczona. Zgłoszenia wysyłamy na maila: [email protected]
Zapraszamy!
Janusz13:37, 11.04.2024
A odmiany IRGI nie macie czasem takich sadzeniaków trochę bym odkupił .A może z czytających to ktoś ma to prosze zgłosic sie to dobijemy targu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
1 0
W Łowiczu na targowicy dostaniesz.