Zamknij

O żywieniu dzieci w kramnicach: tylko wspólne działania przyniosą efekt

15:15, 24.10.2023 JL Aktualizacja: 20:38, 24.10.2023

Sochaczewska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna zorganizowała konferencję dotyczącą prawidłowego żywienia dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym, będącą jednocześnie zwieńczeniem niemal rocznego projektu „W zdrowym ciele mały brzuch”, realizowanego na terenie powiatu sochaczewskiego.

[FOTORELACJA]13023[/FOTORELACJA]

We wtorek 24 października kramnice miejskie wypełniły się gośćmi, zainteresowanych żywieniem najmłodszych. Sochaczewski sanepid zaprosił około stu przedstawicieli samorządów, okolicznych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych czy placówek oświatowych. Konferencja była też otwarta dla rodziców. Frekwencja dopisała, co cieszy szczególnie w związku z narastającym problemem otyłości u dzieci i młodzieży.

- Rolą inspekcji sanitarnej jest dbanie o zdrowie populacji. Bardzo nam zależy na edukacji, promocji zdrowia i aktywności fizycznej. Cieszę się, że mamy w tym zakresie wsparcie samorządowców, którzy wspierali nasz projekt „W zdrowym ciele mały brzuch”, za co serdecznie im dziękuję –

- mówiła Beata Fergińska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.

Głos zabrała także starosta Jolanta Gonta:

- To, że jesteśmy tu zgromadzeni tak licznie, świadczy o tym, że dobro naszych dzieci jest dla nas wszystkich niezwykle istotne. Co ważne w kwestii prawidłowego żywienia, dopiero połączenie grup takich jak: dzieci, rodzice, nauczyciele, instytucje (w tym sanepid) oraz samorządowcy, mogą i będą przynosić spodziewane efekty.

Honorowy patronat nad konferencją objął burmistrz Sochaczewa Piotr Osiecki.

- To ważna sprawa dla naszego regionu i nie tylko, bo widzimy, jak niekorzystne trendy zaczynają obowiązywać w kwestii żywienia dzieci i młodzieży. Każde tego typu spotkanie, które ma nas przybliżyć do prawidłowych schematów żywieniowych, jest bardzo cenne. Cieszę się, że są tu dyrektorzy placówek oświatowych, mam nadzieję, że te informacje dotrą również do rodziców –

- mówił burmistrz.

Na konferencji pojawili się prelegenci z Zakładu Edukacji Żywieniowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Wśród nich Joanna Jaczewska-Szyc.

- Główne i kluczowe elementy żywienia w placówkach oświatowych to urozmaicenie, regularność posiłków, zawartość warzyw i owoców w każdym posiłku, mała zawartość soli i cukru, zgodność jadłospisu z aktualnymi normami żywienia, a także to że w jadłospisie nie powinno być więcej niż dwie potrawy smażone w ciągu tygodnia. To także różnorodne produkty zbożowe, ryba przynajmniej raz w tygodniu. Dobrze, jeśli całe środowisko szkolne: dyrekcja, intendencja, stołówka czy catering działa razem i te punkty realizuje.

Wydarzenie prowadziła Magdalena Zborowska z sochaczewskiego sanepidu. Pracownicy jednostki służyli pomocą gościom wydarzenia. Warto zauważyć wysoki poziom konferencji tak merytoryczny, jak i organizacyjny. Miejmy nadzieję, że goście wcielą w życie wskazówki i żywienie dzieci w naszym powiecie będzie na jeszcze lepszym poziomie. 

(JL)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%