Tradycyjnie w Tłusty Czwartek wszyscy, którzy nie robią pączków samodzielnie, kierują swoje kroki do piekarni. Dziś można zaobserwować, że przed niektórymi sklepami sprzedającymi słodkie smakołyki tworzą się kolejki. Sporą grupkę oczekujących osób można było dziś spotkać m.in. przy ulicy Traugutta.
[FOTORELACJA]11302[/FOTORELACJA]
[WIDEO]704[/WIDEO]
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Środą Popielcową rozpoczynającą w kościele katolickim czas wielkiego postu. Rozpoczyna również symbolicznie ostatni tydzień karnawału. W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w tym okresie praktykowany jest od XVI wieku.
Przed piekarniami w Sochaczewie unosi się dziś zapach pączków, a przed niektórymi lokalami można zauważyć nawet kolejki. Największa jak co roku tworzy się przy sklepie na ulicy Traugutta. Osoby oczekujące na zakupy podkreślają, że lubią pączki właśnie z tej piekarni, bo są dobre i nigdy nic im się po nich nie działo. Spotkaliśmy dziś też wielu zwolenników domowych wypieków.
- Najlepsze są domowe. Smażone na smalcu. Robione z kilograma mąki, 15 jaj i z dobrą marmoladą w środku do tego jeszcze jakieś aromaty. Potem dobrze wyrobić. I to są najlepsze pączki.
- relacjonuje mieszkanka Sochaczewa.
Mieszkańcy w naszym mieście są podzieleni. Jedni są zwolennikami pączków przygotowanych samodzielnie we własnych domach. Inni mniej zdolni kulinarnie lub po prostu nie mający czasu zadowalają się kupnym smakołykiem. To właśnie dziś w Tłusty Czwartek jest dzień, w którym nie liczymy kalorii i zajadamy się przepysznymi pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Choć zdarzają się wyjątki od reguły.
- Ja jestem mięsożercą, więc pączkowe aromaty mnie nie ruszają. Choć czasem też przychodzi czas, że i mnie nachodzi ochota na słodkości. Ale bardzo mocno się ograniczam. Nie widzę tez powodu, aby specjalnie dziś objadać się pączkami. Może mógłbym zjeść jednego, ale nie więcej.
-dodaje Sochaczewianin.
Sochaczewianie preferują pączki z marmoladą. Nie ma natomiast zgodności do tego czym przyozdobiony smakołyk jest na wierzchu. Wciąż trwa dyskusja między zwolennikami lukru, a cukru pudru. Choć wiadomo, że jedni i drudzy i tak walczą z oblizywaniem się podczas jedzenie. Dziś pełna dyspensa na słodkości, co większe łasuchy deklarują, że zjedzą dziś ich nawet 15.
Ewa12:51, 24.02.2022
NIEDZIWI KOLEJKA BO TO NAJLEPSZE PACZKI SĄ.
XYZ15:36, 24.02.2022
Zastanówmy się wszyscy, czy to naprawdę odpowiedni moment do promowania jakiegoś dnia i pokazywania jak weseli ludzie ustawiają się po jakieś paczki kiedy doslownie kilkaset kilometrów stąd formują się kolejki po żywność i amunicję? Trochę szacunku, naprawdę.
Ja 21:19, 25.02.2022
Ta piekarnia miała swoją sławę kiedyś mając zaszczyt pracować w tej piekarni ze starą elita piekarzy a wszystko odbywało się na prawdziwym zakwasie metoda trój fazowa itd ?zapach pieczywa było czuć z daleka szef zawsze schodził rano by podziwiać wypieki chlebek ładnie wypieczony chrupiący i spękany tak zwana kosteczka musi być nic tak nie cieszyło oka jak dlogie kolejki z rana ludzi pędzących do pracy potem nie stety weszły sztuczne kwasy dużo polepszaczy i tak pieczywo straciło ten czar i smak dziś tylko kolejki za paczkami zostają bo jest to najdłużej istniejącą piekarnia w naszym mieście oby jak najdłużej była chociaż smak tego chleba już nie powróci.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
0 0
Nie przesadzaj szanowna osobo....te kilkaset kilometrów nie powinno robić problemów....żeby kupić paczki dla rodziny na tłusty czwarte...tradycja musi być!!!?