Zamknij

Tomasz Nowak: pizza to sztuka, a jaką wybierają mieszkańcy?

16:14, 09.02.2022 Aktualizacja: 13:17, 10.02.2022
Skomentuj

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, która ma w Polsce, a i w Sochaczewie, całe grono zwolenników. Drożdże, woda, mąka i sól w różnych kombinacjach może dać zupełnie różne ciasto. Grunt to dobry piec i silne ręce, jak mówi Tomasz Nowak, właściciel pizzerii Aleksandria w Rybnie.

- Pizza w lokalu zazwyczaj jest smaczniejsza, m.in. za sprawą temperatury wypieku. W takim piecu osiągamy temperaturę ok. 330-350 stopni. Ważne, by pizzę upiec szybko, ale też żeby nie wyszedł nam zakalec. Myślę, że nawet w dobie rozwoju technologii, nie ma możliwości upieczenia takiej pizzy w domowych warunkach. Z uwagi na niższą temperaturę będzie twardsza, trochę bardziej wysuszona. Kolejna tajemnica smacznej pizzy to silne ręce, bo typowo włoskiej pizzy nie da się zrobić wałkiem. Pizza to sztuka. Nie robimy jej na blachach i podkładach, ale wygniatamy ręcznie, tak by była jak najsmaczniejsza – mówi Tomasz Nowak, który poza nabywaniem praktyki w kraju, zdobywał umiejętności praktyczne dotyczące wypieku pizzy na specjalnym kursie we Włoszech.

A kiedy najchętniej sięgamy po pizzę?

- Najwięcej zamówień mamy w środku tygodnia od 12.00 do 14.00, potem zamówienia zaczynają się po 18.00, kiedy ludzie wracają z pracy, nieraz po ciężkim dniu i nie mają siły na gotowanie obiadu.  zaczynają się zamówienia. Wieczorami klienci preferują dowozy, w ciągu dnia chętnie przychodzą do lokalu – mówi Tomasz Nowak.

Niewątpliwie żeby zrobić pyszną pizzę, potrzeba dużo miłości, do pizzy, ale też miłości w sobie. Pan Tomasz podkreśla, że jego inspiracją jest żona Aleksandra, od której imienia wzięła się nazwa pizzerii, a która zazwyczaj jest pierwszą testującą nowe smaki.

Co do smaków, preferencje klientów są różne. Ci z Rybna chętnie smakują pizzy UFO, a co z mieszkańcami Sochaczewa? Zdania są podzielone. Podobnie jak te odnośnie wyższości pizzy z pizzerii nad tą domową lub odwrotnie:

- Domowa jest fajna, jak chcę z kimś spędzić trochę czasu, bo lubię wspólne gotowanie, ale fajnie też czasem posiedzieć w pizzerii.

- Ja lubię, jak żona zrobi dobrą pizzę w domu. Taki placek ma dużo zieleniny, pieczareczki - o, taką to lubię. Taką z pizzerii oczywiście też, byle nie odgrzewaną z marketu.

(JL)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(9)

wscwsc

6 1

pizza z frytkami a idz pan w ...

20:30, 09.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KlientkaKlientka

6 1

Niestety pizza UFO to jakaś pomyłka ciasto polane jakiś tanim olejem ???a w środku surowe frytki i tanie kwaśne salami ?? niestety niedaleko rady się tego zjeść

00:49, 10.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PeterPeter

1 0

Pozdrawiam.Szacun Tomek

02:01, 10.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DarekDarek

3 1

Macie mega pizze , a sernik i bezy ,to szczyt szczytu . Byłem z rodzinka z Warszawy ,byli zaskoczeni ,że w naszym Rybnie można takie super jedzenie zjeść . Podrawiam i czekam na kolejne nowości

08:26, 10.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

hihihihi

5 1

Darek to chyba z rodziny właściciela ;)
Jakość pizzy odzwierciedla ilość gości w lokalu w weekend...

09:28, 10.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

klientkaklientka

4 1

Jedyne co jest dobre w tym lokalu to obsługa:)
Niestety właściciel wie że pizza istnieje ,ale jak powinna dobrze smakować to już nie do końca.
Plus za to że młodym chce się coś robić dla lokalnej społeczności, ale może nie koniecznie musi to być gastronomia.

09:49, 10.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

EwaEwa

4 1

Ludzie dajcie żyć. . . wiadomo ,że wszystkim nie dogodzi,że to co się podoba (lub smakuje) jednemu nie będzie pasować komuś innemu.
Po co tyle jadu . . .albo komentarze ,że inni komentujący są z rodziny lub znajomymi z właścicielem.
Jestem bezstronnym klientem i konsumentem, mam wielu znajomych w Rybnie i często ich odwiedzam.
Często jestem klientem pizzerii,moim zdaniem produkty w pizzerii są w przystępnej cenie i smaczne.
Próbowałam deserów i pizzy, praktycznie wszystkich smaków i nie sądzę żeby pizzę były nie smaczne lub "głupim pomysłem"
Nie każdemu podobają się np połączenia dodatków. . .co do dodatków do pizzy typu wędlina ,warzywa to uważam że są świeże dobrej jakości odpowiednio przyprawione,skomponowane i odpowiednio zapieczone w cieście ani nie surowe ,ani spalone . . ..
Ci co komentują nie byli chyba nigdy w "złych pizzeriach". . .w jednej z sochaczewskiej pizzeri jadłam pizzę z pieczarkami gdzie była źle przyrządzona i pod zdechlymi zatęchłymi pieczarkami było surowe mokre ciasto z którego leciała woda nie dało się tego jeść.
W moim mieście była pizzeria która zamknięto bo pizza była albo spalona albo surowa . . .a dodatki zamiast szynki to mortadela albo najtańsza mielonka i warzywa z "przeceny". . .
Nie widzieliście chyba nigdy fuszerki i gadacie głupoty. . .
Zawsze gdy jestem w Rybnie jest bardzo dużo klientów na sali i jest bardzo dużo zamówień wynosów.
Nie uważam iż Rybnowska pizzeria była by złym lokalem. . .
Poogladajcie Gordona Rams'eia albo Magdę Gessler . . .ludzie prowadzą po 10-15-20 lat lokale i nie potrafią gotować . . .a tu oczerniacie ludzi którzy mają talent kulinarny. . . Wielu ludzi pisze *%#)!& komentarze z czystej zazdrości . . .komuś przeszkadza ,że ktoś potrafi prowadzić biznes z sukcesem . . .serce pęka jak czyta się tak niemiłe komentarze . . ..

23:33, 10.02.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

dertdert

0 0

Łomatko, spadłem z krzesła kiedy jako autorytet pojawiła sięGessler, weź jużmoze nie ośmieszaj się

13:03, 11.02.2022

WaleryWalery

1 1

Ewcia jak ty za autorytet dajesz te włochatą babę co się mało zna na gotowaniu to Ci współczuję jakby to coś weszło do mnie do kuchni i choć jeden talerz potłukło to za wsiarz i w błoto by poleciała !ona zna się na gotowaniu! Jak byk na gwiazdach!

15:43, 11.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

LolaLola

1 0

ZA DOBRY POMYSL NA BIZNES I ZA DOBRA PIZZE DAJE DUŻEGO PLUSA .TO JEST TEZ MIEJSCE INTEGRACJI MIESZKANCOW KTÓREGO TAK BARDZO W RYBNIE BRAKOWAŁO ZWLASZCZA OSTATNIO W PANDEMI.ZYCZE POWODZENIA W BUZNESIE .

20:46, 12.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%