Boże Narodzenie coraz bliżej. W naszych domach zaczyna pachnieć już świętami i to zarówno za sprawą dekoracji, ale również smakołyków przygotowywanych z tej okazji. Eliza Krotki – Turowska influencerka i twórczyni instagramowego profilu Jedz, Jedz, Dokroję, a zarazem mieszkanka gminy Teresin podpowiada jak uniknąć kulinarnych wpadek, a także jakie trendy kulinarne są aktualnie na topie. Dla spóźnialskich mamy przepis na piernik last minute.
[FOTORELACJA]11138[/FOTORELACJA]
Jak zauważa Eliza Krotki – Turowska w kuchni obowiązuje nas sezonowość. Latem sięgamy po owocowe i orzeźwiające smaki, a zimą po korzenne aromaty. I zasady te powstały dawno temu, ze względu na możliwości przechowywania produktów.
- Wypieki wzięły się z sezonowości. W mojej kuchni te zasady obowiązują nie tylko od święta, ale na co dzień. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca oblanego lukrem i w formie zawijanej, sernika z rodzynkami i piernika.
Influencerka zdradza, że podczas przygotowywania świątecznych wypieków zawsze stosuje się do odpowiednich zasad, a wtedy wszystko się udaje.
- Jeśli chodzi o sernik, to najważniejsze trzymać się przepisu. Jeżeli podpowiada on, że trzeba użyć sera pełnotłustego, to nie odchudzajmy go, bo może to skończyć się katastrofą. To samo dotyczy sposobów pieczenia, jeżeli zalecana jest kąpiel wodna, to nie zamieniajmy jej na inne opcje. Jeżeli chodzi o wypieki świąteczne, to powinniśmy kierować się spokojem i opanowaniem, a wtedy nie powinno być niespodzianek.
Święta nierozerwalnie kojarzą się nam z piernikiem. Eliza Krotki – Turowska ma dla spóźnialskich szybki przepis.
- Nie przepadam za piernikiem długo dojrzewającym. Dlatego bardzo chętnie podzielę się szybkim przepisem, który uda się wszystkim. To jest wymieszanie kilku składników i wsadzenie do pieca. Można go zmodyfikować i dodać powidła lub przełożyć czekoladą. Myślę, że na pewno jeśli spróbujecie to uda się ten piernik.
Przepis pochodzi z e-booka kulinarnego 12 opowieści Wigilijnych.
Każdego roku zmieniają się również trendy deserowe.
- Widzę bardzo duże zainteresowanie mono porcjami, to bardzo ładne butikowe deserki. Tutaj jest już absolutne szaleństwo jeśli chodzi o formy, tekstury, zapachy czy smaki. Można je przygotować w domu, a internet jest pełen inspiracji. Są to bardzo ciekawe propozycję, jeśli nie chcemy piec ogromnej blachy ciasta.
Jak podpowiada mieszkanka gminy Teresin, nie ma jasnej receptury na zdrowy deser. Wszędzie trzeba zachować rozsądek i umiar. Czasem można zastosować zdrowe zamienniki, lub spróbować przepisów wegańskich. Kulinarni laicy mogą wypróbować przygotować piernik lub bezy. Te desery są pewnikami, które się udają.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz