Zamknij

Błyskawiczny przepis na idealne pączki od Jolanty Kraśniewskiej. Najlepsze pączki w gminie

11:17, 20.02.2020 M.F Aktualizacja: 10:46, 21.02.2020
Skomentuj

O tych pączkach mówi się, że są najlepsze w gminie Iłów, a może i na całej ziemi sochaczewskiej. Ich autorką jest Jolanta Kraśniewska, członkini Koła Gospodyń Wiejskich „Zgoda”, a jednocześnie żona wójta Jana Kraśniewskiego. Dziś, z okazji Tłustego Czwartku, mistrzyni pączków dzieli się z nami swoim przepisem.

 

- Idealny pączek na tłusty czwartek to taki, który pachnie drożdżami, jest rumiany i ma obrączkę, która oznacza, że jest wyrośnięty – mówi Jolanta Kraśniewska, członkini Koła Gospodyń Wiejskich „Zgoda” z Iłowa, a jednocześnie żona wójta Jana Kraśniewskiego. Jej pączki słyną w całej okolicy, mówi się nawet, że są najlepsze w gminie.

Z okazji Tłustego Czwartku Jolanta Kraśniewska podzieliła się z nami swoim przepisem. Jak sama podkreśliła, zaletą tego wypieku jest jego błyskawiczność i oczywiście nadzwyczajny efekt (spróbowaliśmy, pączki faktycznie są wyborne: wyjątkowo miękkie, rozpływające się w ustach, żółciutkie od żółtek i przede wszystkim idealne w smaku).

IDEALNE PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK

PRZEPIS

- od 10 do 15 żółtek (w Tłusty Czwartek polecamy 15 – na bogato)

- 1 kg mąki

- ½ litra gorącego mleka

- 10 dkg drożdży

- 7 – 8 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy

- 50 ml spirytusu

- 3,4 kostki masła

- 1/3 lub ¼ szklanki oleju

Wszystko mieszamy mikserem: na początek odrobinę solimy i miksujemy żółtka (wtedy mają bardziej intensywny kolor), następnie dodajemy cukier (znów miksujemy), powoli wlewamy gorące mleko, w kolejnym kroku należy wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Na zakończenie dodajemy rozpuszczone masło i gdy ciasto jest już dobrze gęste, wyłączamy mikser, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto ręką od 5 do 10 minut.

Ciasto jest dobre wtedy, gdy odchodzi od ręki. Można je wówczas odstawić na 15 – 20 minut (w tym czasie masa błyskawicznie rośnie).

Przystępujemy do wyrabiania pączków: z tej porcji powinno wyjść ok. 40 pączków (jeśli je nadziewamy) lub 45 (jeśli ich nie nadziewamy).

Jolanta Kraśniewska poleca nadziewanie pączków własnymi powidłami (śliwkowe, z czarnej porzeczki i oczywiście z dzikiej róży). Ważne, by w trakcie pieczenia pączków w kuchni było ciepło, również składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do smażenia nasza mistrzyni pączków używa oleju i smalcu (w proporcji pół na pół).  

Na zakończenie gratka dla mieszkańców gminy Iłów. Dziś o godzinie 16.00 w Szkole Podstawowej w Iłowie będzie miał miejsce pokaz – połączony z warsztatami pieczenia pączków w wykonaniu członków Koła Gospodyń Wiejskich „Zgoda” (oczywiście Jolanta Kraśniewska też tam będzie), a o 18.00 nastąpi ich degustacja. Zaproszeni są wszyscy mieszkańcy.

(M.F)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(17)

mariuszekmariuszek

32 5

Trzymajcie mnie... Pani Jolanta w wersji uśmiechniętej gospodyni? Oksymoron społeczny! Toż to próba ocieplenia wizerunku w iście PiS-owskim stylu... 15:56, 20.02.2020

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Do mariuszekDo mariuszek

17 1

W punkt 19:55, 20.02.2020


mariuszmariusz

2 4

szkoda mi Ciebie i Twoich rodziców nie ujmując nikomu, ale takie smutne życie mieć jak Wy to porażka i Twoja i Twoich rodziców. 09:29, 21.02.2020


reo

IłówIłów

14 6

Przeginacie z tą propagandą 19:57, 20.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

EdziaEdzia

2 8

oj już naprawdę dajcie spokój 22:51, 20.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

EdziaEdzia

4 8

ja z przepisu na pewno skorzystam, a każdy jakiś jest
22:51, 20.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JaJa

12 1

Jednak za przepis od tej Pani podziękuje... 23:01, 20.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DemotywDemotyw

10 2

Naturalne, jak pączki z Lidla :D 23:26, 20.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

majkelmajkel

7 6

Ludziom to co by nie napisał to od razu że PISiory, ze propaganda, w drugą stronę nic :)
Kiedyś teorie spiskowe były domeną Pisiorów. teraz widze, że role sie odwróciły. 09:31, 21.02.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

lelumlelum

8 0

Trudno czynić jakąkolwiek propagandę nie mając w garści mediów i środków masowego przekazu, majkelu. 12:38, 21.02.2020


pączekpączek

4 2

Jadłem-polecam. 20:47, 21.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MajkMajk

10 2

Niczym Iłowska Magda G?
Folklor pełną gęmbą;) żółciutkie o zółtek
Naprawdę ? To chyba jakieś czary.
Pisowe popłuczyny. 22:59, 21.02.2020

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

janekjanek

2 0

Kurkuma na bogatości! 14:27, 22.02.2020


......

1 0

Te błędy to celowe? 19:18, 22.02.2020


W.F.E.W.F.E.

9 3

Nie wiem o co chodzi,
przepis na pączki się sprawdził, są bardzo smaczne. Bardzo dziękuję pani Joli za przepis. Tak na marginesie, o czym by nie pisał to wszystko sprowadza się do ataku, poniżania. Morał z tego taki, jaką bronią walczysz taką zostaniesz pokonany......Życzę spokojnej soboty z prośbą o większą kulturę słowa. 10:27, 22.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MikaMika

6 0

Nie wiem jak smakują pączki p. Jolanty może faktycznie są super extra, ale muszę przyznać na tyle lat co widywalam i mnie uczyła P. J. W życiu nie widzialam jej uśmiechnięte. Była postrachem całego gimnazjum. 16:26, 22.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

SympatykSympatyk

5 0

jakiś przyklejony ten uśmiech jakbym ogladał tvpis i twarze redaktorów i ich stałych gości z jedynie słusznej opcji.
20:28, 22.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%