Oczywiście podczas corocznego kiermaszu Boże Narodzenie na Mazowszu oczywiście dominowała świąteczna atmosfera ze świątecznym rękodziełem, ale szczególną rolę w tym roku odegrała polska wieprzowina i jej promocja. To efekt dołączenia do grona organizatorów Mazowieckiej Izby Rolniczej.
To już ósma edycja kiermaszu Boże Narodzenie na Mazowszu. W niedzielę 8 grudnia Hotel Chopin, gdzie na kilkudziesięciu stoiskach swoje wyroby prezentowało około osiemdziesięciu wystawców, odwiedziło wielu mieszkańców. Bo też było co zobaczyć i czego skosztować. Za sprawą własnoręcznie wykonanych ozdób świątecznych, atmosfera Bożego Narodzenia wypełniła całą salę balową. W tym roku jednak pojawił się zupełnie nowy motyw przewodni wydarzenia, a mianowicie polska wieprzowina. Wszystko za sprawą dołączenia do grona organizatorów, wśród których najważniejsze jest Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, rady powiatowej Mazowieckiej Izby Rolniczej. Ten fakt uwypukliła w swoim oficjalnym powiatu gości starosta Jolanta Gonta:
- Ta edycja jest wyjątkowa, gdyż obok stałych punktów programu, przede wszystkim obok wystawców prezentujących swoje wyjątkowe, przepiękne wyroby, obok mieszkańców, którzy, co bardzo cieszy, tak licznie nas odwiedzają, obok występów na scenie, wspólnego kolędowania, obok tej wielkiej wartości, nasz kiermasz wzbogaciła i to bardzo wyraźnie współpraca z izbami rolniczymi, przede wszystkim radą powiatową MIR. To dzięki tej współpracy pojawili się dzisiaj młodzi ludzie promujący polską wieprzowinę, wszyscy mamy możliwość spróbowania pierogów, gulaszu, bigosu, pasztetów, żeberek czy chleba ze smalcem. Osobiście próbowałam pierogów, są naprawdę przepyszne.
Z ramienia MIR-u głos zabrała przewodnicząca rady powiatowej tej izby Aneta Roskosz:
- Jestem głęboko przekonana, że przygotowana przez nas degustacja polskiej wieprzowiny przynosi korzyść zarówno kiermaszowi, jak i naszym rolnikom. Wiemy bowiem, że rolnicy borykają się obecnie z opłacalnością produkcji polskiej wieprzowiny. Innymi słowy, chodzi nam o pokazanie ogromnych walorów i wartości spożywczej tego mięsa. Muszę podkreślić, że dzisiejsza degustacja jest możliwa dzięki środkom z funduszu promocji mięsa wieprzowego wygospodarowanym przez izby rolnicze.
W ramach promocji wieprzowiny przygotowano też szereg konkursów, choć oczywiście najważniejszym konkursem kiermaszu była rywalizacja o tytuł najpiękniejszego stoiska i puchar starosty. W tym roku puchar otrzymała Joanna Soszka z Sochaczewa.
Podsumowując imprezę, nie możemy nie wspomnieć o kadrze i uczniach Zespołu Szkół Specjalnych w Erminowie, którzy dali na scenie, piękny, świąteczny występ.
Trochę wstyd17:00, 08.12.2019
4 0
To nasz delegat z Nowogrodzkiej zaczął nas unikać ? 17:00, 08.12.2019