Zamknij

To warzywko w kuchni jest absolutnym hitem jesieni

B.S. 10:16, 11.10.2025 Aktualizacja: 15:57, 11.10.2025
Skomentuj

Bywa słodka i ostra jednocześnie, jest uznawana za afrodyzjak, a w przeszłości była cenna, niczym sól w Europie. Niepozorna, pełna witamin, a nawet nazywana "czerwonym złotem". Dziś trafia na nasz stół w wielu ciekawych formach. - I bardzo dobrze, bo to świetne źródło witamin i smaku. Ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy, przeciwdziała anemii i zawiera węglowodany, których się nie boimy - wylicza dietetyczka Natalia Gawrylczyk-Zielińska. Paprykowy sezon w pełni. Warto, by jak najczęściej trafiała na nasz talerz. 

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie była uprawiana już 2500 lat p.n.e.. Do Europy trafiła po odkryciu kontynentu. W Polsce papryka jest cennym źródłem witamin A, C, E i kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy. Dziś zachwyca swoim kolorem, smakiem, a także charakterem, bo jej najostrzejsze odmiany terroryzują podniebienia miłośników kulinarnych wrażeń. Co ciekawe, jest uważana także za naturalny afrodyzjak. Jej składniki mogą rozrzedzać krew, poprawiać koncentrację, łagodzić bóle głowy oraz przyspieszać regenerację po wysiłku. 

- papryka jest świetnym źródłem witaminy C, o wiele lepszym niż owoce cytrusowe. Warto o tym pamiętać. Świetnie przeciwdziała anemii, ponieważ, bo my łącząc paprykę z różnymi produktami zawierającymi żelazo będziemy zwiększać jego przyswajalność z posiłku. Jest to po prostu "superprodukt". Teraz mamy urodzaj. Sięgajmy po różne kolory, warto zadbać o tę kolorystykę, bo każda z nich będzie cechowała się trochę inną zawartością składników odżywczych. Papryka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a także zawiera w sobie dużo wody. Zawiera węglowodany, których akurat się nie boimy. Po te warto sięgać jak najczęściej. Zachęcam - 

- mówi dietetyczka Natalia Gawrylczyk-Zielińska. 

Leczo to świetna sprawa

- Można przygotować z niej wiele dań. Leczo to jedna z tych fantastycznych propozycji. Jednogarnkowa potrawa, do której wystarczy wkroić warzywa i robi się praktycznie sama. Przemycajmy warzywa w tego typu posiłkach. Mogą to być cebula, czosnek, cukinia, także oczywiście wiele rodzajów papryk. Do tegoposiłku duża ilość ziół, przypraw. Aromat, kolory, przyprawy zachwycają nas smakiem i działają prozdrowotnie. Zachęcam do tego, by przyprawiać. Sama lubię także paprykę pieczoną. Pasują do niej także różne sery typu Feta lub Hallumi i strączki, które same w sobie czasem są mdłe, a ta aromatyczna forma papryki doskonale to uzupełnia. Można tworzyć także bogatobiałkowe pasty -  

- dodaje Natalia Gawrylczyk-Zielińska.

A co z kiełbaską i mięskiem?

- Jeśli już tak bardzo lubimy kiełbasę, to niech już jej trochę będzie, ale możemy zastąpić ją drobiową. Będzie lżejsza. Może to być także mielone mięso na przykład z indyka. Starajmy się sięgać po chudsze źródła białka. Do tego zachęcam. Zwracajmy uwagę po prostu na ilość i proporcje - 

- odpowiada dietetyczka. 

Więcej w "Recepcie na Zdrowie". Audycja co piątek na 94,9FM o 14:20. "Recepta na Zdrowie" dostępna jest także ONLINE TUTAJ

(B.S.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%