- Dziczyzna to, myślę, najlepsze jedzenie ekologiczne, jakie może być na całej Ziemi – mówi Robert Kamiński z koła łowieckiego Żbik z Iłowa.
Koło łowieckie Żbik z Iłowa zrzesza około 50 osób. Obecnie myśliwi zajmują się ochroną upraw, remontami urządzeń myśliwskich, ale też spotkań, również dożynkowych. Na takie okazje koła przygotowują m.in. wyroby z dziczyzny. Smalcu czy kiełbasy z dzika można było skosztować m.in. na dożynkach gminy Iłów, jakie odbyły się w Giżycach. Wyroby zachwalał Robert Kamiński z koła.
- Dzik wybiera sobie jedzenie sam. Nie bazuje, jak trzoda chlewna na tym, co daje mu człowiek, tylko sam bierze najlepsze, co natura stworzyła: rośliny, żołędzie czy inne dary lasu. Myślę, że dziczyzna jest najlepszym jedzeniem ekologicznym, jakie może być na Ziemi –
- tłumaczy nasz rozmówca.
A dziki, zwłaszcza teraz, głodem nie przymierają.
- Właśnie teraz dziki mają ucztę kukurydzianą, czyli wspomagają się płodami rolnymi, za które koło łowieckie, choć trochę nam żal, ale płaci –
- mówi Robert Kamiński.
1 0
Dzik wybiera sobie jedzenie sam....ja rowniez wybieram dobie jedzenie sam..a jest teraz w czym wybierać...byleby tylko apetyt był.Zapytano kiedyś biskupa Pieronka kiedy zlikwidowano karki na mięso...czy ludzie będą biedowac z powodu braku mięsa a on odparł..JA MYSLE ZE WIĘCEJ LUDZI BĘDZIE CHOROWAĆ Z PRZEJEDZENIA...odparł...i widac to na ulicach..młodzi ludzie z brzuchami..grubasy...a w szpitalach ...onkologicznych...!!!Sa ryby..są sery rożnego rodzaju..dojrzewające wędliny...a tego miesiwa to niewiele potrzeba do życia..
0 0
Wielki ukłon dla panów i pań z koła łowieckiego na dożynkach było naprawdę wspaniałe jedzenie ale również można porozmawiać z ludźmi z pasją do tego hobby pozdrawiam