W Dzień Czekolady rozmawiamy z Violettą Gzik – Janiak o tym, jak to obecnie czekolada rubinowa wypiera dubajską, bijącą rekordy popularności jeszcze chwilę temu.
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. To dobry pretekst, żeby porozmawiać o trendach w tym świecie. O komentarz poprosiliśmy właścicielkę lokalnej piekarni z dużymi tradycjami Violettę Gzik – Janiak.
Przyznajemy szczerze, że w pierwszej kolejności chcieliśmy porozmawiać o modzie, a w zasadzie szaleństwie, jakie opanowało w ostatnim czasie sklepy i konsumentów, na dubajską czekoladę. Okazuje się jednak, że to temat spóźniony. Moda ta właśnie mija, a w miejsce Dubaju mamy rubin.
- W tym momencie bardzo dużą popularność zyskuje czekolada rubinowa. Ma ona różowy kolor, ale powstaje całkowicie naturalnie. Odkryto ją i zaczęto produkować dopiero w 2017 roku, a przecież ciemną czekoladę znamy od XVII wieku. Charakterystyczna, różowa czekolada powstaje z rubinowego kakaowca. Co ciekawe, jest ona zdrowsza od czekolady tradycyjnej, a przy tym ma ciekawy, owocowy posmak. Jest naprawdę bardzo smaczna –
- podkreśla nasza rozmówczyni.
Polecamy i my, aż do kolejnej mody!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz