W najbliższy weekend 9 i 10 września warto wybrać się do Skierniewic na Festiwal Roślinożercy. Będzie to swoista zapowiedź 46. Święta Kwiatów Owoców i Warzyw, a zarazem uczta dla miłośników zdrowego jedzenia i kulinarnych doznań.
46. Święta Kwiatów Owoców i Warzyw coraz bliżej. Wydarzenie zostanie zainagurowane już w najbliższy weekend 9 i 10 września Festiwalem Roślinożercy. Będzie to dwudniowe święto roślinnej kuchni, które przyciągnie zarówno miłośników wegetariańskich i wegańskich potraw, jak i osoby ciekawe nowych smaków i zdrowego stylu życia.
- Podczas Festiwalu będziemy mieli okazję do degustacji wyjątkowych potraw, ale także możliwość nauki od renomowanych kucharzy i gotowania razem z nimi. W programie festiwalu znajdziemy aż sześć sesji warsztatowych oraz cztery wyjątkowe pokazy kulinarne. Wśród gwiazd, które pojawią się na festiwalu, znajdują się Mateusz Gessler, Jakub Kuroń, Mateusz Czekierda oraz uczestnik programu MasterChef – Lorek. Festiwal Roślinożercy to wyjątkowe wydarzenie, które łączy pasję do zdrowego jedzenia, kulinarną edukację oraz zabawę. To doskonała okazja do odkrycia nowych smaków i sposobów przyrządzania roślinnych dań, a także do spędzenia aktywnego i inspirującego weekendu w towarzystwie miłośników kuchni roślinnej. Nie przegapcie tej okazji i wpiszcie daty 9-10 września 2023 r. w swoim kalendarzu, aby dołączyć do tego smakowitego święta roślinności!
– wyjaśniają organizatorzy.
Przedstawiamy pełny program Festiwalu Roślinożercy:
?????? - ? ?????́???
Festiwal rozpocznie się w sobotę o godzinie 13:00 i rozpoczną go sesje wspólnego warsztatowego gotowania. Warsztaty podzielone będą na trzy sesje tórych tematami będą:
- Mieszanka warzyw w cieście filo z sosem jogurtowo-śmietanowo ziołowym.
- Plastry jabłka w cieście z musem serowo-miodowym i miętą.
- Tacos z grillowanymi warzywami, sosem cytrusowym i salsą kukurydziano-kolendrową.
Oprócz warsztatów, o godzinie 14:00 zaplanowany jest pokaz kulinarny z udziałem Chef Loreka, który przygotuje falafel z warzywami, chrupiącą sałatkę z piklami i sosem tahini-chipotle. O 16:00 Mateusz Gessler zaprezentuje placki z cukinii z halibutem wędzonym.
????????? - ?? ?????́???
Drugiego dnia festiwalu, w niedzielę, również odbędą się trzy sesje wspólnego gotowania. podczas warsztatów przygotowywać będziemy:
- Wrapy pełne warzyw.
- Warzywne pasty kanapkowe.
- Zdrowe słodycze - kremy czekoladowe à la Nutella w dwóch wersjach.
Niedzielne pokazy kulinarne rozpoczną się o godzinie 14:00, kiedy to Mateusz Czekierda przygotuje warzywne Spring Rolls. O godzinie 16:00 Jakub Kuroń pokaże, jak stworzyć sałatkę z dynią i chrupiącym tofu.
Poza warsztatami i pokazami, uczestnicy festiwalu będą mieli okazję do degustacji różnorodnych roślinnych potraw, a także do rozmów z kucharzami oraz udziału w konkursach, takich jak test smaku czy szybkość krojenia. Nie zabraknie również atrakcyjnych nagród dla zwycięzców.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz