Tysiące mieszkańców wzięło udział w Festiwalu Sochaczewskiej Cebuli, jaki po raz pierwszy w powojennej historii naszego miasta odbył się w niedzielę 4 września br. na bulwarach nad Bzurą.
[FOTORELACJA]11874[/FOTORELACJA]
Mimo że impreza zaczynała się od 15.00, już od rana tłumy mieszkańców zaglądało na bulwary, gdzie ustawiano festiwalowe stoiska. W niedzielę 4 września ratusz zaprosił wszystkich do udziału w pierwszym Festiwalu Sochaczewskiej Cebuli.
Oczywiście największym zainteresowaniem cieszyło się stoisko uczestników programu MasterChef: Anny Studnickiej i Krzysztofa Bigosa, którzy zajęli się przygotowaniem dla mieszkańców trzech tysięcy porcji zupy cebulowej.
- Wrzuciliśmy do tego gara 150 kilogramów cebuli, wino, liście laurowe i przyprawy. Na pewno coś jeszcze dodamy, właśnie dyskutujemy, co –
- powiedział nam w trakcie gotowania Krzysztof Bigos.
- Jak to w kuchni, zawsze się improwizuje. Zupa cebulowa, taka podstawowa, jest bardzo prosta. Tam jest tylko cebula, masło klarowane, wino i rozmaryn. A że byliśmy w programie, w jakim byliśmy, to trochę kombinujemy. W ogóle z Krzysztofem pierwszy raz razem gotujemy, nigdy nie mieliśmy okazji, trafiamy na różne pokazy, dlatego właśnie dziś wymieniamy poglądy, rozmawiamy, co do zupy dodać i tak naprawdę nie wiemy, co z tego wszystkiego wyjdzie –
- dodała Anna Studnicka.
Wyszło pysznie, podobnie jak smakowite były wypiekane na miejscu bułki cebulowe. Po jedno, jak i drugie danie, kolejka zakręcała trzy razy, ale warto było czekać. W roznoszeniu zupy pomagali członkowie Klubu Wolontariuszy Centrum Usług Społecznych.
Zgodnie z założeniem, kulinaria stanowiły dominantę festiwalu, zupę i bułki dopełniały stoiska Kół Gospodyń Wiejskich ze swoimi pysznościami (wszystko, co z dodatkiem cebuli, rozeszło się w ciągu pierwszej godziny imprezy), ale były też miody, chałwa, sery.
Równolegle ratusz zadbał o warstwę edukacyjną i proekologiczną festiwalu, byli więc producenci różnych odmian cebuli, kwiatów, było cieszące się bardzo dużą popularnością stoisko Wydziału Ochrony Środowiska UM, gdzie każdy chętny mógł wymienić zużyte baterie czy świetlówki na żywe rośliny. O atrakcje dla dzieci zadbano na stoiskach natury naukowej i eksperymentalnej, a przede wszystkim warsztatowej, gdzie najmłodsi mogli zrobić na przykład cebulowy warkocz czy niebanalny wizerunek bohaterki dnia. Były też animacje dla dzieci przygotowane przez MOSiR i zagroda z uroczymi kozami, były obrazy Marcina Hugo – Badera, sochaczewscy krwiodawcy, Środowiskowy Dom Samopomocy, nasz Sanepid, MODR czy Warsztat Terapii Zajęciowej. Była wreszcie scena, gdzie między innymi dietetyk Beata Mońka opowiadała o zdrowotnych walorach cebuli, a pracownicy Muzeum Ziemi Sochaczewskiej przypominali czasy, gdy Sochaczew z cebuli słynął.
Festiwal niewątpliwie należy uznać za udany, a to najlepszy prognostyk tego, że impreza powróci do nas za rok.
DZIK18:47, 04.09.2022
Ceny godne: chałwa-120zł za kg. marchew-7zł, ziemniaki 5zł, kwiaty 50% droższe niż na rynku.
Ska19:47, 04.09.2022
Droga Redakcjo w programie MasterChef była pani Joanna Studnicka i pan Krzysztof Bigus ?
pis rządzi19:56, 04.09.2022
za kilo cebuli i miskę ryżu, nażryć się za darmo to i owszem, poczytać z burmistrzem to zbyt ciężko.
do pis rzadzi.20:15, 04.09.2022
Micha jest teraz najwazniejsza...Polak glodny to zly...najedzony to tylko spi...jak przyjdzie kryzys to za taka miche trzeba bedzie tyrac caly dzien...mowil o tym Morawiecki w Restauracji U SOWY I PRZYJACIELE..?
do pis rzadzi...20:32, 04.09.2022
Burmistrz bierze udzial w...NARODOWYM CZYTANIU.....A NIE...W..NARODOWYM DUKANIU.Niewiele jest takich co tak czytac potrafi....ale dukac...to juz wiecej..
Kasia 20:26, 04.09.2022
Wiocha na maksa,słoma i miska zupy ,a ceny to chyba przesada,nikt nie chce za darmo ale to juz chyba ktoś przesadził ,a i pokaz głodnych to chyba do przesady,inaczej nie mozna nazwac jak to kolejka stała ,nie jestem złosliwa ale dla mnie to normalna porazka ten cały spęd.
Sir Swąd20:56, 04.09.2022
a mistrz gazowania był ???
Kuba 08:25, 05.09.2022
Witam byłem na tym śmiesznym festiwalu dwa stoiska i dwie kozy do oglądania a osoby z masterchef to chyba te co się do żadnej edycji nie dostały, a ludzi nie było aż tak strasznie dużo jak pisze redakcja.
Do Kuby11:12, 05.09.2022
To chyba byłeś na innym festiwalu.
węgla, gazu a nie ch21:06, 05.09.2022
Zimą zrobią nad Bzurą festiwal węgla te pisowskie......... Sobroczyńcy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tusochaczew.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
5 10
Poleciales bo myślałeś że za darmo dają,,,co
6 1
Takie ceny juz z nami pozostana na dluzej...chalwa...to uzywka..marchewka i kartofel..tak zostana..??