Wielka Sobota to ostatni dzień Wielkiego Tygodnia, poprzedzający święto Zmartwychwstania. Obchodzone przez chrześcijan obu tradycji, wschodniej i zachodniej. W tym dniu święcimy pokarmy i nawiedzamy Grób Pański. Mieszkańcy naszego powiatu odwiedzali dziś tłumnie kościoły, by poświęcić pokarmy które w Wielką Niedzielę będą spożywali na śniadaniu wielkanocnym. Prezentujemy jak odbywało się święcenie pokarmów w Sochaczewie, Brochowie, Budach Starych, Iłowie, a także w Kampinosie po strażacku.
[FOTORELACJA]11472[/FOTORELACJA]
Wedle tradycji w ozdobnych wielkanocnych koszyczkach w tym roku umieszczano między innymi chleb, jajka, sól, chrzan oraz wielkanocnego baranka, zazwyczaj wykonanego z cukru. Choć osoby przygotowujące święconkę na ostatnią chwilę mogły uznać go za towar deficytowy i trudno dostępny.
W koszyczkach nie zabrakło również kiełbas, wędliny, szynki czy babek wielkanocnych. Coraz częściej ze święconki wyglądają również czekoladowe zajączki.
W wielu parafiach zadbano również o wyjątkową oprawę Grobu Pańskiego. W Brochowie w parafii św. Jana Chrzciciela i św. Rocha nawiązuje do aktualnej sytuacji w Ukrainie.
- Tegoroczny Grób w brochowskiej bazylice odwołuje się do pokoju, którego tak bardzo nam teraz potrzeba. Nieprzypadkowo znalazły się na nim prace ukraińskich artystów oraz niebiesko-żółte kwiaty. Pomysłodawcami i wykonawcami tegorocznego Grobu Pańskiego są państwo Kossowscy i Weichertowie wspólnie z państwem Lepieszka z Konar. Módlmy się za pokój na Ukrainie. Niech Pan Pokoju ma w swojej opiece naszych sąsiadów, których tak wielu będzie razem z nami spędzało tegoroczne święta.
- relacjonuje parafia św. Jana Chrzciciela i św. Rocha w Brochowie.
Zgodnie z chrześcijańską tradycją święconka nie powinna być zjadana ani rozpakowywana przed śniadaniem wielkanocnym, odbywającym się w niedzielę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz