12 marca w Zespole Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego, zwanym popularnie Ogrodnikiem odbyły się warsztaty kulinarne „Stawiam na wieprzowinę”, które zostały poprowadzone przez słynnego kucharza Marcina Budynka, w ramach V edycji ogólnopolskiego programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.
[FOTORELACJA]10127[/FOTORELACJA]
Marcin Budynek rozpoczął warsztaty od wygłoszenia wykładu z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego oraz jego wartości odżywczej. Natomiast część praktyczna została przeprowadzona w pracowni gastronomicznej i wzięło w niej udział 20 uczniów klasy 2 TŻG - technikum żywienia i usług gastronomicznych.
- Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, sposoby marynowania mięsa, kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego. Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy zawodowej – informuje ZS RCKU.
Na zakończenie warsztatów młodzi kucharze zostali obdarowani profesjonalnymi patelniami gastronomicznymi, dyplomami oraz fartuchami. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Ogrodniku” była Aneta Bożewska –nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz