Zamknij

Uczniowie Ogrodnika gotowali ze znanym kucharzem Marcinem Budynkiem

13:38, 17.03.2021 Aktualizacja: 13:45, 17.03.2021
Skomentuj

12 marca w Zespole Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego, zwanym popularnie Ogrodnikiem odbyły się warsztaty kulinarne „Stawiam na wieprzowinę”, które zostały poprowadzone przez słynnego kucharza Marcina Budynka, w ramach V edycji ogólnopolskiego programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości mięsa wieprzowego, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.

[FOTORELACJA]10127[/FOTORELACJA]

Marcin Budynek rozpoczął warsztaty od  wygłoszenia wykładu  z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego oraz jego wartości odżywczej. Natomiast część praktyczna została przeprowadzona w pracowni gastronomicznej i wzięło w niej udział 20 uczniów klasy 2 TŻG - technikum żywienia i usług gastronomicznych.

- Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, sposoby marynowania mięsa, kompozycje smakowe i aranżacje potraw. Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego. Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy zawodowej – informuje ZS RCKU.

Na zakończenie warsztatów młodzi kucharze zostali obdarowani profesjonalnymi patelniami gastronomicznymi, dyplomami oraz fartuchami. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Ogrodniku” była Aneta Bożewska –nauczyciel przedmiotów zawodowych. 

 

(red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%