Zamknij

Ogrodnik Sochaczew: od pralin do wykwintnych tortów

17:50, 27.10.2018 Aktualizacja: 22:19, 28.10.2018 ok. 1 min. czytania
1

W ramach projektu unijnego „Zawodowcy na start”, uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zakończyli właśnie cykl zajęć praktycznych z cukiernictwa. Ich tematyka  to: „Akademia czekolady”, „Torty i ciasta”, a także „Ozdabianie ciast i wypieki z ciasta francuskiego”. Każdy temat obejmował po 16 godzin zajęć praktycznych. Jest to o tyle ważne, że program nauczania w TŻiUG obejmuje mało treści z zakresu cukiernictwa.

W zajęciach brały udział dwie 12 osobowe grupy uczniów. Każdy mógł nauczyć się wykonywać rozmaite słodkości. Od pralin, poprzez klasyczne ciasta, aż po wykwintne torty. Zajęcia obejmowały cały proces technologiczny: od mieszania mąki i jaj, po najnowsze trendy w sztuce zdobienia wyrobów cukierniczych.

Warsztaty zdobyły dobrą renomę, niektóre były chętnie obserwowane przez dyrekcję i nauczycieli przedmiotów zawodowych. Profesjonalne szkolenie, zgodne z najnowszymi trendami w cukiernictwie, to zasługa prowadzących je uznanych mistrzów cukiernictwa i trenerów min.: Pawła Zalewskiego, Teresy Michałczak i Pawła Gurtowskiego.

Uczniowie mieli możliwość posługiwania się profesjonalnym sprzętem, a także poznali specjalne surowce przeznaczone do cukiernictwa. Dużo też opowiadali o kulisach zawodu i perspektywach pracy.

Nauczyciele i dyrekcja z ogromną satysfakcją słuchali pochwał pod adresem uczniów. Prowadzący docenili ich zaangażowanie i kreatywność. Kilka uczennic zostało zaś wyróżnionych za bardzo wysokie umiejętności cukiernicze. Jeśli pójdą tą drogą, sukces w branży gwarantowany. W galerii obrazki z zajęć i ich efekty. Smacznego!

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z „Ogrodnika” rozpoczęli cykl szkoleń w Akademii Kulinarnej Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim. Na Warsztaty pojechało 10 uczniów z różnych klas.

Tematem pierwszego szkolenia była kuchnia włoska Pizza&Pasta. Uczniowie pod okiem wykwalifikowanego kucharza Karola Lisińskiego sporządzali tradycyjne potrawy kuchni włoskiej, m. in.: Prosciutto di Bufala, Spaghetti all’Amatriciana, Penne Carbonara, Lasagne, Gnocchi, Risotto Gamberi i klasyczną włoską pizzę. Szkolenie było przeprowadzone bardzo profesjonalnie, w świetnie wyposażonej kuchni z bogatym asortymentem surowców. Zajęcia te przybliżyły naszym uczniom tradycje, historie i kulturę kuchni włoskiej.

(ZSRCKU)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze [1]

komentarz(1)

jaajaa

1 0

Nie wiem jak Wy ale ja jem wszystkie.

22:04, 27.10.2018
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%