Seler naciowy to bardzo wartościowa roślina posiadająca liczne walory prozdrowotne. Choć selera naciowego możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, bezpieczniej dla naszego zdrowia jest uprawiać go samodzielnie. Co musimy wiedzieć zanim kupimy nasiona selera naciowego?
Seler naciowy jest odmianą selera zwyczajnego. Roślina ta zaliczana jest do rodziny selerowatych. Seler naciowy nie posiada korzenia spichrzowego. Jego charakterystyczną cechą jest wytwarzanie gęstej rozety zgrubiałych i soczystych liści o charakterystycznym smaku i zapachu. Seler naciowy jest często sadzony w ogrodach warzywnych. Jego soczyste liście zawierają duże ilości witamin A, C, E, K, a także witamin z grupy B. Dodatkowo są skarbnicą cennych minerałów – potasu, magnezu, fosforu, wapnia i sodu. Roślina ta zawiera też flawonoidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie selera naciowego jest polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, cukrzycę, kamicę żółciową, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet osteoporozę. Seler naciowy zawiera minimalne ilości kalorii, dlatego mogą spożywać go osoby na diecie redukcyjnej. Szczególnie wartościowy jest surowy seler naciowy. Z tego względu warto jest pozyskiwać warzywa z bezpiecznych, kontrolowanych upraw.
Dla selera naciowego należy wybrać stanowisko słoneczne i ciepłe. Idealna dla tej rośliny gleba musi być żyzna (świetnie sprawdzają się gleby torfowe i czarnoziemy), o pH mieszczącym się w przedziale od 6 do 7.
Jeżeli gleba w naszym ogrodzie jest uboga w substancje odżywcze, przed posadzeniem selera naciowego możemy ją zasilić kompostem lub obornikiem.
Wybierając stanowisko pod uprawę selera naciowego należy pamiętać, że nie może być on sadzony na tym samym miejscu w odstępach krótszych niż cztery lata. Dodatkowo nie należy sadzić go bezpośrednio po innych roślinach zaliczanych do grupy selerowatych (w przeciwnym razie będzie on bardziej narażony na choroby i szkodniki żerujące na selerowatych).
Musimy pamiętać, że nasion selera naciowego nie wysiewa się bezpośrednio do gruntu. W połowie marca sadzimy je w doniczkach, które znajdują się w szklarni. Jest to istotne, gdyż temperatura niezbędna do wzrostu nasion selera wynosi około 25 stopni Celsjusza.
Kiedy młode selery wykształcą od 4 do 5 liści, sadzi się je na miejscu docelowym. Najlepiej zrobić to pod koniec maja, gdy ryzyko przymrozków będzie już minimalne.
Do niezbędnych w przypadku selera naciowego zabiegów pielęgnacyjnych zaliczamy regularne podlewanie, a także odchwaszczanie (jest ono bardzo ważne w przypadku młodych rośli, które muszą konkurować o zasoby z chwastami).
Uprawę selerów należy chronić przed ślimakami, a także przed takimi szkodnikami jak liściolubka selerowa, mszyce i przędziorki.
Gwarancją efektywnej uprawy selera naciowego jest zakup najwyższej jakości nasion. Najlepiej sprawdzają się nasiona pochodzące od renomowanych producentów, które zostały pozyskane z ekologicznych upraw (takich, na których nie stosowano szkodliwych nawozów i oprysków). Zdecydowanie unikajmy kupowania tanich nasion na wagę. Choć ich cena może być bardzo kusząca, w rzeczywistości są to nasiona niepełnowartościowe, częściowo uszkodzone, przeterminowane. Kolejną kwestią, o której przypominają nam doświadczeni ogrodnicy jest unikanie długiego przechowywania nasion selera. Jest to niewskazane, gdyż ich zdolność kiełkowania jest ograniczona w czasie.