Zamknij

Natalia Gawrylczyk - Zielińska i Piotr Zieliński doradzają, na czym najlepiej smażyć

22:37, 03.12.2020 B.S Aktualizacja: 10:57, 06.12.2020
Skomentuj

- Jeśli chodzi o zdrowe nawyki, dietę i podejście do aktywności fizycznej, róbmy to stopniowo zamiast wielkiej rewolucji. Liczy się systematyczność, bo z doświadczenia wiemy, że takie podejście kończy się po prostu niepowodzeniem - tłumaczy dietetyk Natalia Gawrylczyk-Zielińska, która wraz z mężem Piotrem Zielińskim, trenerem i zawodnikiem sportów sylwetkowych, gościła w Radiu Sochaczew. Dlaczego ruch jest ważny i poprawia odporność? Na czym smażyć, jeśli decydujemy się akurat na ten sposób przygotowania posiłków?

Ostatnie miesiące kojarzą się nie tylko ze statystykami pandemii, ale także z ograniczeniami związanymi z funkcjonowaniem w przestrzeni publicznej. Jedna rzecz pozostaje niezmiennie ważna - warto dbać o odporność i pracować nad nią zwłaszcza w okresie przejściowym między jesienią, a zimą. 

Gośćmi dnia Radia Sochaczew we wtorek 1 grudnia byli dietetyk Natalia Gawrylczyk-Zielińska oraz trener i zawodnik sportów sylwetkowych Piotr Zieliński, aktualny Mistrz Europy w Kulturystyce i Fitness. Jak ich sportowe drogi się skrzyżowały?

- U nas wszystko zaczęło się od tenisa stołowego. Dzięki temu, że razem wybraliśmy tę dyscyplinę w okresie szkoły podstawowej, zaczęliśmy spotykać się na turniejach. Później trafiliśmy do jednego klubu - tłumaczy Natalia Gawrylczyk-Zielińska, która nie ukrywa, kto był lepszy i wygrywał w bezpośredniej rywalizacji. - W tenisie stołowym w wykonaniu kobiet i mężczyzn, tak jak w tenisie ziemnym jest trochę różnic, także inna siła - dodaje Piotr Zieliński. 

Dziś realizują się dalej w sporcie i pomagają zainteresowanym zadbać nie tylko o sylwetkę, ale także o samopoczucie. Natalia i Piotr zachęcają przede wszystkim do ruchu na świeżym powietrzu i zwracają uwagę na pewne detale związane z naszą domową kuchnią.

- W ostatnim czasie Światowa Organizacja Zdrowia pierwszy raz od 10 lat wydała opinię dotyczącą pandemii otyłości, używając tego właśnie słowa. Według szacunków w zeszłym roku na skutek problemów z otyłością zmarło 4,5 miliona osób, to dość sporo. Jak temu zapobiegać? Minimum to 150 minut ruchu w tygodniu, do nawet 300. To pół godziny dziennie, 5 razy w tygodniu. Może to być spacer, który w tym czasie i tak jest najlepszym rozwiązaniem. Większość ośrodków sportowych jest niestety zamknięta - tłumaczy trener i zawodnik Piotr Zieliński. 

- To trochę wina naszej tradycyjnej kuchni polskiej. Zaczynamy śniadanie od jajecznicy usmażonej na maśle klarowanym lub zwykłym. Później na przykład schabowy usmażony na smalcu. Przecież takie są najsmaczniejsze. Niestety często jest tak, że to, co najsmaczniejsze dla nas niezdrowe - tłumaczy dietetyk Natalia Gawrylczyk-Zielińska. - Zdrowo i bezpieczniej jest smażyć na oliwie z oliwek. Na drugim miejscu jest olej z awokado, a na trzecim olej rzepakowy. Unikajmy smalcu i tłuszczów zwierzęcych ze względu na zawarty w nich cholesterol, który podczas smażenia utlenia się i wywołuje poważne choroby krążenia i nowotworowe - dodaje dietetyk Natalia Gawrylczyk-Zielińska.

Rozmowa dostępna jest na stronie Radia Sochaczew w zakładce sport

(B.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

AdamAdam

3 6

ale wy niedouczeni jestescie najzdrowsze i najlepsze jest smażenie na smalcu wieprzowym samodzielnie przetopionym ze słoniny , tylko gdzie słonine na trzy palce dostać?oj nie znacie sie ,,pseudo dietetycy''.douczcie sie nie znacie starej szkoły. 14:35, 05.12.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Tedi Tedi

2 0

Cicho, ty im do pięt nie dorastasz, tylko próbujesz sie dowartościowac 09:16, 09.12.2020


reo
0%