Na stole znalazło się kilkadziesiąt potraw przyrządzonych samodzielnie przez uczniów naszej szkoły. Młodzi kucharze amatorzy przedstawiali swoje dania i odpowiadali na pytania pana Okrasy. Następnie wybrana przez niego komisja przystąpiła do degustacji. Po kilkunastu minutach wyłoniono zwycięzców. Karolowi Okrasie najbardziej smakował tort ze szpinakowym biszkoptem, rolada z mięsem mielonym i tort chlebowy.
W murach naszej szkoły gościliśmy wielu znamienitych gości. Odwiedzali nas znani i popularni przed laty sportowcy, podróżnicy i dostojnicy kościelni. Takie spotkania wzbudzały wielkie zainteresowanie młodzieży i grona pedagogicznego.
Tym razem w nasze progi w ramach obchodów Tygodnia Zdrowia 9 października, zawitał, nie kto inny, tylko znany z programów telewizyjnych kucharz Karol Okrasa. Został powitany gromkimi brawami przez licznie zgromadzonych uczniów.
Na początku spotkania opowiedział krótko o sobie: dlaczego wybrał taki zawód, jak wyglądała jego ścieżka kariery i czym zajmuje się na co dzień. Następnie poprosił młodzież o pytania, bo chciał wiedzieć, co ją najbardziej interesuje. Oczywiście, pytań było bardzo dużo. Czas spotkania był ograniczony, więc nie wszyscy zgromadzeni mogli zabrać głos, ale i tak o naszym gościu dowiedzieliśmy się bardzo dużo. Wiemy m.in., że najbardziej z polskich potraw lubi kartacze. Nie gardzi także banalnym kotletem schabowym z ogórkiem małosolnym. Największe wrażenie kulinarne dotychczas zrobiła na nim japońska potrawa z wołowiny przyrządzanej z specjalnie hodowanego bydła w regionie Kobe. Ponadto pan Okrasa lubi , co widać w jego programach, limonkę i kolendrę, które dodaje do większości potraw, bo lubi eksperymentować. Jest właścicielem restauracji w jednym z warszawskich hoteli, ale nie bywa tam codziennie, bo ma wiele innych obowiązków, chociażby spotkania z młodzieżą. Praca kucharza jest bardzo ciężka fizycznie. Ponadto wymaga zręczności i uwagi, by nie poparzyć się czy skaleczyć.
Na zakończenie poproszono Gościa o ocenę dań przygotowanych wcześniej przez młodzież. Na stole znalazło się kilkadziesiąt potraw przyrządzonych samodzielnie przez uczniów naszej szkoły. Młodzi kucharze amatorzy przedstawiali swoje dania i odpowiadali na pytania pana Okrasy. Następnie wybrana przez niego komisja przystąpiła do degustacji. Po kilkunastu minutach wyłoniono zwycięzców. Karolowi Okrasie najbardziej smakował tort ze szpinakowym biszkoptem, rolada z mięsem mielonym i tort chlebowy.
Zwycięzców czekała duża niespodzianka. Zostali zaproszeni wraz z rodzicami do restauracji naszego gościa! Mają wybrać dzień i dania, które przyrządzi im sam Mistrz.
Kilkugodzinne spotkanie zakończyła sesja fotograficzna i podpisywanie autografów. Sam Karol Okrasa okazał się bardzo miłym i otwartym człowiekiem, a nie celebrytą znanym z telewizyjnego ekranu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz